Smaakmakers_campagnephotography_web-26.jpg

"Breda heeft echt de primeur. De eerste sociale coƶperatie startte hier"


Erna Smeekens
Initiatiefnemer Stichting Tientjes en coƶperatie De Vrije Uitloop

Sluiten

Koning Willem Alexander was enthousiast over het initiatief. Tenminste dat maakte Erna Smeekens op toen ze zijn naaste medewerker opbelde naar aanleiding van zijn bezoek in februari jl. “Het is te gek dat onze sociale coöperatie ‘De Vrije Uitloop’ zoveel navolging krijgt in Nederland. Toen wij er hier in 2013 in Breda mee startten, waren we de eerste. In 2016 en 2017 zijn we onze kennis gaan delen. En moet je nagaan: inmiddels zijn er meer dan twintig van dit soort coöperaties in heel het land! Dat maakt me zo trots op Breda!”

 

De koning, sociale coöperatie, de eerste van Nederland... Vertel! “Wij zijn de eerste Nederlandse coöperatie voor scharrelondernemers. Dat zijn vijftien superleuke mensen die een deel van hun uitkering zelf verdienen. In Nederland is de betaalde baan namelijk heilig verklaard, maar er zijn mensen die daar maar deels invulling aan kunnen geven. Mensen die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking hebben zoals reuma, chronische vermoeidheid of Gilles de la Tourette. Van de buitenkant zie je niets aan ze, maar deze mensen kunnen maar beperkt meedoen. Terwijl de maatschappij en bedrijven onmogelijke dingen van ze vragen qua tempo en targets. Deze mensen hebben zich verenigd in onze sociale coöperatie. Zij verdienen een deel van hun uitkering door te ondernemen naar vermogen.”

 

“Inmiddels gaat het goed met me en ben ik zzp’-er, maar ik weet wat het is om een bijstandsuitkering te hebben en naar de voedselbank te moeten. Je wordt echt veroordeeld door mensen. Het erge is dat je jezelf op een goed moment ook niet meer ziet staan. Het geloof in eigen kunnen verdwijnt vaak bij mensen met een uitkering. Mensen zijn beschadigd geraakt door het systeem. Voordat we startten met de sociale coöperatie richtten we in 2009 Stichting Tientjes op. Ons doel is om mensen uit te dagen werk te maken van hun passie.”

 

Om mensen op weg te helpen, is er ook nog de Tientjes Academie in Breda. Dit is het bedrijf van Erna en haar partner Hans. “Het is belangrijk om te werken aan het zelfvertrouwen van mensen. Er komen hier mensen die soms wel 300 keer hebben gesolliciteerd en zijn afgewezen. Aan de Tientjes Academie krijgen ze training in persoonlijke ontwikkeling en in communicatievaardigheden. Gemeente Breda is overigens sociaal aandeelhouder in de coöperatie. Ik ben zo trots op Breda! In 2009 had ik een hele toffe klantmanager. Zonder hem had ik Stichting Tientjes nooit kunnen en mogen opzetten. De sociale coöperatie die we in 2013 oprichtte, hadden we niet kunnen beginnen zonder hulp van de wethouder. “

“Er zijn zo veel creatieve, supertoffe, laag- maar ook hoogopgeleide talenten, waar de maatschappij nu op neerkijkt. Niet iedereen kan 100% meedoen, maar je moet mensen niet afschrijven. Ze kunnen wel degelijk toegevoegde waarde hebben voor onze stad, voor ons land, voor onze maatschappij. Kijk naar onze scharrelondernemers. Er zit bijvoorbeeld een coach bij, een eventmanager, een beeldend kunstenaar en iemand die tuinonderhoud doet. Weet je, mijn grote wens is dat we die betaalde baan in Nederland niet te groot maken. Probeer ‘dat denken’ over een betaalde baan los te laten en erken mensen weer echt op hun waarde.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Cor Nagtzaam

Voorzitter van de Sportraad Breda

Smaakmakers_campagnephotography_web-18.jpg

"Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn"

Cor Nagtzaam
Voorzitter van de Sportraad Breda

Bekijk smaakmaker

Liesbeth van Well

Beelddenker

Smaakmakers_campagnephotography_web-13.jpg

"Ik geef mensen die niet zo snel gehoord worden een stem"

Liesbeth van Well
Beelddenker

Bekijk smaakmaker

Guido de Bue

Eigenaar van De Stripspecialist

Smaakmakers_campagnephotography_web-12.jpg

"Vergeet Amsterdam, bezoek Breda!"

Guido de Bue
Eigenaar van De Stripspecialist

Bekijk smaakmaker

Anne en Hannah

Initiatiefnemers Stichting Buddy to Buddy Breda

bredase_smaakmakers_10101815434.jpg

"Duurzaam sociaal contact tussen Nederlanders en vluchtelingen is ons doel"

Anne en Hannah
Initiatiefnemers Stichting Buddy to Buddy Breda

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen