Smaakmakers_campagnephotography_web-25.jpg

"Het ergste wat een mens kan overkomen, is overbodig worden"


Joke Griekspoor
Vrijwilliger en luisterend oor

Sluiten

Joke Griekspoor kwam in Breda wonen toen haar man bezig was een nieuw bedrijf op te zetten. Hun nog jonge dochters zaten op de basisschool en kwamen elke dag vol verhalen thuis. ”Tsja”, dacht Joke.. “Iedereen heeft wat interessants meegemaakt, terwijl ik hier alleen thuis ben en het huishouden verzorg.” Joke meldde zich daarop aan als vrijwilliger bij zorgcentrum Park Zuiderhout in Teteringen om bejaarde mensen te helpen. Daarmee begon een 45-jarige carrière van vrijwilligerswerk. Van het Rode Kruis, de Zonnebloem, Weduwen en Weduwnaars tot HOOM en Surplus.

 

Tegenwoordig biedt Joke een luisterend oor aan mensen die zij bezoekt of die bij haar thuis komen. “Vaak zijn het eenzame of dementerende mensen, maar ook mensen met een psychische aandoening. Ze komen graag bij me omdat ik luister, aandacht geef en mensen serieus neem. Ik probeer goed te luisteren naar hun verhaal en me in te leven. Ik zal nooit iemand ridiculiseren of in vertrouwen vertelde verhalen doorvertellen.”

 

“Vroeger was ik heel stil en gesloten. Ik dacht dat ik niets interessants te vertellen had, maar sinds ik vrijwilligerswerk doe en gesprekken voer, merk ik dat mijn woorden of juist mijn stilte, een wereld van verschil voor iemand kunnen maken. De mensen die ik help, die zoek ik niet op. Ik wil me niet opdringen, maar ze komen naar me toe.”

 

“Mensen die ouder worden zijn vaak teleurgesteld, alleen en eenzaam. Iedereen om je heen valt weg, fysiek kun je vaak niet meer doen wat je graag deed en dan duren dagen lang.” Joke voelt dit haarfijn aan en zorgt met haar bezoekjes dat mensen weer met een frisse blik de wereld in kunnen kijken of een situatie positiever kunnen benaderen.

 

“Mijn man en ik zijn, op een half jaar na, veertig jaar gelukkig getrouwd geweest en hebben vier jaar verkering gehad. We hadden een ongelooflijk sterke band met elkaar. We hielden van elkaar en hielden rekening met elkaar. We waren heel verschillend, maar vulden elkaar op alle manieren aan. Helaas kreeg hij al op zeer jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer. Ik heb hem 21 jaar verzorgd, de laatste elf jaar was hij in een verpleeghuis. Ook uit eigen ervaring weet ik dus hoe belangrijk het is om er voor iemand te zijn, om aandacht te geven en te luisteren.”

“Ik dacht dat dat gewoon was, dat ieder huwelijk op zoveel liefde en vertrouwen gebaseerd was. Pas toen ik verhalen van anderen hoorde, besefte ik dat er heel veel verborgen leed, verdriet en eenzaamheid is. Ik houd mensen graag een spiegel voor. Dat helpt hen en dat doet mij zo veel plezier. Dat iemand zich zekerder voelt en sterker. En het helpt mij ook. Het allerergste lijkt me wanneer je als mens overbodig wordt. Ik ga ermee door tot het niet meer gaat.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen