BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”


Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Sluiten

Jeroen van Eggermond gaf de skatecommunity van Breda een eigen plek. Hij is het gezicht achter Pier15 en bouwde samen met zijn team nog twee andere skatebanen in Breda. Echte aanwinsten voor de stad. “Ik hou ervan om plekken te creëren waar mensen samen kunnen komen.”

Jeroen is een die hard skateliefhebber; skaten zit in zijn bloed. Hij skatet al sinds zijn 14e, werkte bij Bonk Skateshop in de Veemarktstraat en bouwde een eigen skatepark in de kassen van zijn ouders. Zijn grote droom als tiener? Een eigen indoor skatepark in Breda bouwen. “Toen ik vroeger naar Breda kwam om te skaten, kon je nergens terecht.”

Pier 15 bestaat inmiddels zeven jaar en is veel meer dan alleen een skatepark. Het is een campus geworden met horeca, buitenterras, basketbalveld, freerunpark en skate ‘bowl’. Én het is een culturele hotspot waar beginnende bands de mogelijkheid krijgen om op te treden en door te breken en waar culturele exposities en feesten worden gehouden. “Ik hou ervan om mensen te helpen om hun plan te laten slagen”, vertelt Jeroen. Maar voordat zijn eigen plan zo succesvol werd, had hij veel geduld nodig; uiteindelijk duurde het zeven jaar totdat Pier 15 daadwerkelijk gerealiseerd werd.

Vastberadenheid en hartstocht
Dat getuigt van behoorlijk veel doorzettingsvermogen, volhoudendheid en passie. “Het proces was niet altijd even makkelijk, maar ik heb er altijd vertrouwen in gehad. Ik en mijn partner Martijn Gulden waren vastberaden dat dit zou gaan lukken. Ik wilde zo graag die plek aan Breda geven.” En die plek kwam er. Jeroen zorgde samen met het hele team ervoor dat Pier 15 dé plek voor skaters in Breda werd. Met een indoor en outdoor skatebaan, waar lessen gegeven worden aan jong en oud en waar regelmatig competities en belangrijke kampioenschappen georganiseerd worden. Een waardevolle plek voor de skatecultuur van Breda.

Of het project meteen een succes was? Nee. “De eerste jaren dat we een buitenterras hadden, kwam er bijna niemand. Maar we hebben echt bekendheid moeten opbouwen in de stad. Met alle andere hotspots in de buurt zoals BAAI en BRACK werd Haveneiland steeds bekender. Inmiddels weten heel veel mensen ons te vinden, dat is echt heel tof.”

Jeroen zit nooit stil. Hij realiseerde met zijn andere bedrijf Nine Yards Skateparks veel internationale skateparken en ook twee skateplekken in Breda (De Scharen en Haagse Beemden). Ook is hij bezig met een nieuw concept; een HUB voor ondernemers in Breda. “We willen een plek maken waar Bredase ondernemers met dezelfde gedachtegang en internationale ambities bij elkaar kunnen komen om elkaar te versterken. Om los van elkaar, maar juist ook mét elkaar te werken als dat nodig is. Denk aan grafische vormgevers, filmmakers, fotografen en zelfs accountants. Allemaal met hetzelfde urban DNA. We zijn nog bezig met de ontwikkeling van dit plan, maar als het van de grond komt, wordt het echt toegevoegde waarde voor de stad.”

Waarde brengen in de stad
“Toen we ons vijfjarig bestaan vierden, organiseerden we een groot feest in de skatehal. Op dat moment kwam eigenlijk pas het besefmoment: deze plek hebben wij gebouwd. Een plek waar mensen bij elkaar komen en plezier hebben. Die waarde hebben wij toch maar gebracht aan de stad. Dat voel je op zo’n avond. De volgende dag was alles weer opgeruimd voor de skateles voor onze allerkleinste skaters. Op zo’n moment ben ik wel trots, ja.”

“Ik vind het mooi dat we een plek gecreëerd hebben waar mensen elkaar opzoeken. Een plek die Breda nog nooit eerder had. Waar mensen zich veilig voelen, geïnspireerd en uitgedaagd worden. Een broedplaats. Een plek waar mensen genieten en zichzelf mogen zijn. Waar ze fouten mogen maken. Het is mooi om zoiets aan een stad te kunnen geven.”

Jeroen is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Jeroen is me er eentje. Als rode peper is hij pittig en zit hij vol energie, waardoor mensen graag in zijn omgeving zijn - zijn energie is namelijk aanstekelijk. Jeroen is eigenwijs en geeft zaken net dat beetje extra pit dat vaak nodig is om ze naar een hoger level te tillen.

Andere Smaakmakers

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen