BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"


Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Sluiten

Bescheiden, betrokken en volhoudend. Dat is radiomaker René Oomen. Al 35 jaar verzorgt hij culturele programma’s bij de lokale omroep in Breda. Zijn hart ligt in de kunst- en cultuursector en met veel liefde en aandacht brengt hij zijn verhaal naar de huiskamers van Breda. “Ik ga op zoek naar de Bredase verhalen die er nog niet zijn.”

 

René was altijd al een creatieveling. Hij volgde de opleiding Reclameontwerpen op SintLucas in Boxtel en ging naar de Koninklijke Academie voor Kunst & Vormgeving in Den Bosch. “Maar ik ben eigenlijk per toeval in de radiowereld gerold”, vertelt René. Hij weet het nog goed: in 1987 begon hij bij Radio BEO), dat toen boven Café SamSam op de Grote Markt zat. “Ze zochten iemand die wat cultuurreportages voor zijn rekening wilde nemen.” En zo geschiedde. Met zijn bandrecorder ging hij op pad op zoek naar verhalen. 35 jaar later maakt hij nog steeds cultuurradio bij de lokale omroep.

Cultuurverhalen
Het feit dat René dit vrijwilligerswerk al zo lang volhoudt – ondanks de verschillende strubbelingen die de lokale omroep in het verleden heeft gekend – wil wat zeggen. Het typeert dat hij écht hart heeft voor kunst en cultuur. “Er zijn bijna geen cultuurprogramma’s in Breda en omgeving. Het programma GrensGeluiden dat ik nu met een team van zeven mensen bij BredaNu maak, vind ik dan ook echt urgent. Er wordt zo weinig aan kunst en cultuur gedaan. Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient. En dan niet in de vorm van snelle items over wat er te doen is, maar lange, inhoudelijke gesprekken met de makers. Niet alleen feitelijke informatie, maar ook het verhaal achter de persoon. Dat vind ik interessant en daar worden mensen wijzer van.”

Betrokkenheid vergroten
Een andere reden waarom hij het vrijwilligerswerk zo lang volhoudt? “Ik leer er zelf als persoon heel veel van. Je blijft nieuwe dingen leren op cultureel én taalkundig vlak en je houdt je hersenen scherp”, legt René uit. “Iedere week is anders. Ik spreek steeds andere mensen over theatervoorstellingen, boeken en films. Het is mooi dat je in Bredase huiskamers komt én inwoners deelgenoot maakt van het gesprek. Zo kunnen we de betrokkenheid vergroten.”

Verhalen optekenen
Door zijn werk bij de lokale radio kwam hij in Hilversum terecht, eerst bij de Humanistische Omroep. Inmiddels maakt hij al geruime tijd documentaires en reportages voor onder meer de VPRO. Een documentaire die veel indruk heeft achtergelaten is zijn documentaire uit de jaren ’90 over De Vlucht, de evacuatie van tienduizenden Bredanaars op 12 mei 1940. “Ik heb mensen gesproken die de vlucht zelf hebben meegemaakt. Die gesprekken waren aangrijpend. Je kent het verhaal, maar op het moment dat ik die mensen sprak, besefte ik pas écht dat zij iets heftigs hebben meegemaakt. Het is waardevol om zo’n verhaal te kunnen optekenen voor je eigen stad, om verhalen te kunnen vertellen die er nog niet zijn.”

Ervaring brengen
Of er nu tien mensen of tienduizend mensen luisteren, René maakt hetzelfde programma: inhoudelijk, gedegen en bevlogen. “Ik ben ook nog steeds zenuwachtig in de eerste minuut. Je weet namelijk nooit wat mensen gaan zeggen en ik ben een behoorlijke control freak. Daarom maak ik voor mezelf altijd een strak draaiboek.” Je kunt wel stellen dat René met zijn jarenlange ervaring kennis van zaken in de radiowereld heeft. “Ik vind het leuk om jonge mensen wat bij te brengen over radio en ze steeds beter te zien worden. Ik heb inmiddels een waslijst aan jonge mensen opgeleid die verdergegaan zijn in de journalistiek. Dat is mooi om te zien.”

René is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

René blijft altijd bescheiden, waardoor niet iedereen hem kent of weet wat hij doet. Al die poespas hoeft niet van hem, maar hij weet van binnen echt wel dat hij goed bezig is. René weet wat hij kan en doet het met klasse, net als dille.

Andere Smaakmakers

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Rene Oomen

Radio- en documentairemaker

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"

Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Steven van Batenburg

Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Steven_Smaakmaker_4x53_1_kopie.jpg

"Ik vind het leuk om te ontdekken wat mensen in beweging brengt en daar de juiste verbinding in te maken."

Steven van Batenburg
Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen