rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."


Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Sluiten

Rosine is voor velen een bekend gezicht in Breda. Als een vaste rots in de branding maakt zij ontzettend veel mogelijk in de stad. Met haar onuitputbare bron van energie staat zij voor iedereen klaar en zet ze zich al jaren vrijwillig in voor talrijke (sociale) initiatieven en evenementen. Dat ze voor iedereen klaar staat, werd meteen aan het begin van dit interview duidelijk. Bij aankomst liep Rosine in de zomerhitte naar buiten om de werkende vuilnismannen in de straat blikjes cola te geven. Dat is gewoon wie ze is; haar way of life. “We moeten leren elkaar te accepteren. Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en voor anderen.”

Passie voor kinderen
Rosine komt uit een gezin van 13 kinderen. In haar jeugd was ze altijd bezig met haar broers en zussen en hield ze van tekenen. Haar drive om andere mensen te helpen heeft ze meegekregen van haar moeder. “Mijn moeder helpt iedereen. Naast haar eigen gezin heeft ze ook een stuk of 14 pleegkinderen grootgebracht. Toen ik klaar was met de huishoudschool in Curaçao ben ik terecht gekomen bij Kinderoorden Brakkeput waar ik ongeveer zeven jaar heb gewerkt. Ik was daar heel gelukkig, wat mensen niet snapten. Het was altijd druk, de kinderen waren moeilijk en je had twee weekenden in de maand vrij. Maar ik kreeg enorm veel liefde en warmte van de kinderen en dat maakte me echt gelukkig.”

De switch naar Breda
Op haar 26e verhuisde Rosine naar Den Haag. Na enige tijd in Den Haag doorgebracht te hebben, is ze naar Breda gekomen voor de liefde. Daar kwam een andere liefde bij, namelijk die voor Breda. “Ik was gelijk verliefd op Breda en wilde niet meer terug naar Den Haag. Het is een warme stad waar je gezien wordt. Ik moest zelfs in het begin een beetje wennen, want ik was niet gewend dat iedereen hier elkaar groet. In de randstad is het niet normaal om bij de bushalte een praatje te maken met een vreemde. Maar ik raakte al snel gewend aan Breda en de mensen hier.”

BDD_SMAAKMAKERS23_ROOS-2 kopie.jpg

Altijd actief
Rosine geeft iedereen een plekje in de samenleving. Door de jaren heen was ze overal in Breda te vinden. Haar carrière als vrijwilliger, zoals ze het zelf noemt, begon bij een scoutingvereniging in Haagse Beemden. Haar netwerk groeide en iedereen wist haar te vinden. Zo kwam ze terecht bij allerlei initiatieven. Van het Brakkenfeest tot Nassaudag en de Denktank van de gemeente tot vrijwilligerswerk bij Amarant, overal is Rosine aanwezig. Voor haar is niets te gek. Terwijl ze vertelt over haar avonturen laat ze verschillende foto’s en krantenkoppen zien. “Mensen vragen zich vaak af hoe ik met iedereen kan opschieten en hoe iedereen een plekje bij mij krijgt. Ik vind dat heel normaal. Ik doe het met heel mijn hart en het geeft me ontzettend veel plezier. Ik houd van verbinding en hoop dat op deze manier te bereiken.”

Passie voor fotografie
Rosine koestert de mensen die in haar leven komen. Tijdens het interview laat ze haar met trots haar fotoalbums zien met foto’s die ze door de jaren heen heeft geschoten. Vol passie vertelt ze:

“Toen ik al een tijdje in Nederland verbleef en in een buurthuis werkte, ontmoette ik één van die kinderen van Kinderoorden Brakkeput in Curaçao, nu als volwassen man. Hij zag me staan en herkende me meteen. Hij kwam naar me toe en noemde me meteen ‘juffrouw Roosje’. Toen ik thuiskwam ging ik door mijn verzameling aan zelfgemaakte foto’s en kwam ik een oude foto van hem tegen. Die gaf ik de volgende dag aan hem. Hij was er ontzettend blij mee want hij had zelf geen foto’s van zijn tijd in Curaçao.”

Rosine 4 x 5 2 kopie.jpg

Naast mensen zet Rosine het liefste bomen in de natuur op de foto. Naar eigen zeggen leest ze bomen. Haar favoriete plek? De tuin van het Kasteel Bouvigne.

De droom voor de toekomst
Rosine heeft een duidelijke visie voor de toekomst. Vanuit haar verleden haalt ze inspiratie om een nieuw vrouwenhuis te starten. “Er zijn veel opgeleide vrouwen die door wat voor reden dan ook niet meer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Vrouwen met veel kwaliteiten die het gevoel hebben volledig afgeschreven te zijn in de samenleving. Ik zou zo graag een plek willen zien waar vrouwen zich kunnen ontwikkelen. Een groot gebouw waar deze vrouwen kunnen koken, spullen kunnen verkopen, kinderen kunnen opvangen en gewoon aan het werk kunnen gaan. Een plek waar vrouwen weer hun plaats in de maatschappij in kunnen nemen.”

Rosine is Smaakmakers van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Steven van Batenburg

Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Steven_Smaakmaker_4x53_1_kopie.jpg

"Ik vind het leuk om te ontdekken wat mensen in beweging brengt en daar de juiste verbinding in te maken."

Steven van Batenburg
Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Bekijk smaakmaker

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen