CAROLA-1.jpg

Bij Club Kruimel hoef je je niet te schamen


Carola en Marcel van der Mast
Oprichters Club Kruimel

Sluiten

Carola en Marcel van der Mast hebben twee kinderen met een beperking. Vanuit die ervaring richtten zij Club Kruimel op: een particulier initiatief dat gratis kleding en speelgoed weggeeft aan kinderen met een beperking. Carola: “Wij zijn er voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Hen bieden wij een luisterend oor, een praatje of gewoon een dikke knuffel.”

Carola en Marcel hebben beiden een achtergrond in de zorg. Samen hebben ze twee kinderen met beperkingen. Carola: “Onze jongste Thimo werd elf weken te vroeg geboren. Daardoor liep hij een achterstand en meerdere beperkingen op. In zijn jeugd kwamen wij erachter dat hij best veel kapot maakte. Kleding, schoenen en speelgoed gingen vaak maar heel even mee. Marcel en ik vroegen ons af of dit ‘normaal’ was en gingen op onderzoek uit. Wat bleek? Héél veel ouders met een kind met een beperking lopen tegen precies hetzelfde probleem aan! Daar moest wat aan gebeuren, vonden wij.”

Gratis speelgoed
Carola en Marcel besloten om kleding en speelgoed voor kinderen met een beperking in te zamelen en dit gratis weg te geven. Het initiatief vernoemden ze naar de bijnaam voor Thimo, ‘Kruimel’, omdat hij zo klein was bij zijn geboorte. Marcel: “Met Club Kruimel betrokken we eerst het leegstaande pand van de oude bibliotheek in Moerwijk. Later verhuisden we naar een nieuw pand op de Maaseikstraat 17. Hier bieden we kinderen met beperking(en) gratis speelgoed aan, wat naast plezier ook de ontwikkeling bevordert en aansluit bij therapieën of begeleidingsvragen.”

Luisterend oor
Sinds anderhalf jaar ligt de focus, naast speelgoed en kleding, ook op het bieden van een ‘luisterend oor’, vertelt Marcel: “Ouders met een kind met een beperking zoeken vaak naar een stukje verwerking, een stukje ondersteuning, kortom: een luisterend oor. Bij Club Kruimel bieden wij dat. Ouders kunnen bij ons ongedwongen hun verhaal vertellen en om advies vragen. Wij verwijzen hen dan eventueel door in de wereld van de hulp en dienstverlening. De reacties zijn heel mooi, heel warm, maar we zijn er nog niet!”

Sociale Kaart
Carola: “Wij merkten dat veel ouders niet weten waar ze precies moeten zijn voor bepaalde informatie. Daarom werken wij nu aan een Sociale Kaart voor kinderen met een beperking. Alle organisaties en stichtingen voor kinderen met een beperking zetten wij op deze kaart. Dit alles zorgt ervoor dat niet alleen het kind, gelukkig met een spelletje of knuffel, maar ook de ouder opgelucht bij ons vertrekt. Hier houden we de drempel laag, ouders hoeven geen indicatie of bewijs van beperking te laten zien. We werken op basis van vertrouwen en met respect. Hier hoef je je niet te schamen. Bij Club kruimel kun je terecht met je verhaal.”

Andere Smaakmakers

Marie-Louise de Ponti

Medeorganisator Plukroute Princenhage en initiatiefnemer Princenhage Groen

Smaakmakers_campagnephotography_web-20.jpg

"Elke tuin die betegeld is, is er eigenlijk een te veel"

Marie-Louise de Ponti
Medeorganisator Plukroute Princenhage en initiatiefnemer Princenhage Groen

Bekijk smaakmaker

Willem Vermeulen

Vrijwilliger bij diverse initiatieven

Smaakmakers_campagnephotography_web-17.jpg

"Je moet je talenten inzetten"

Willem Vermeulen
Vrijwilliger bij diverse initiatieven

Bekijk smaakmaker

Femke van Brunschot

Student en turnster

bredase_smaakmakers_10101815678.jpg

"Het mooie van sport is dat het je van alles leert"

Femke van Brunschot
Student en turnster

Bekijk smaakmaker

Dennis Elbers

Oprichter Blind Walls Gallery en Graphic Matters

Smaakmakers_campagnephotography_web-21.jpg

"De hele stad als expositieruimte"

Dennis Elbers
Oprichter Blind Walls Gallery en Graphic Matters

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen