COCK.jpg

Mijn kinderen grappen weleens: pap, jij blijft eeuwig jong!


Cock van Blerck
Fanatiek sportman en jarenlang trainer bij Atletiekvereniging SPRINT

Sluiten

Vlak na de oorlog belandde de Rotterdamse Cock van Blerck (87) in Breda. Hier ontmoette hij de liefde van zijn leven ‘Toos’ én startte hij zijn carrière als fanatiek sportman. Cock liep marathons, was jarenlang trainer bij Atletiekvereniging SPRINT en heeft een kast vol prijzen. En nog is zijn sportcarrière niet voorbij. Ondanks zijn twee kunstknieën geeft Cock twee keer per week powerwalk- en lenigheidstraining voor senioren op en rond het Chasséveld. Cock: “Beweging is het beste medicijn!”

Cock is een spring-in-het-veld. Hij speelde tien jaar trompet in de Marinierskapel, start binnenkort bij harmonie Vondel, was twintig jaar clown, trad op met Sjakie Schram en werd in 2008 Lid in de orde van Oranje Nassau. Maar zijn sportieve prestaties zijn nog indrukwekkender. Cock: “In mijn leven liep ik 28 marathons. Ik deed mee met de wereldkampioenschappen in Italië, kwam voor Nederland uit in een landenwedstrijd in Bern, werd militair kampioen en derde op het Nederlands kampioenschap marathon. In die tijd liep ik wel zo’n 120 kilometer per week! Dat waren nog eens tijden joh, in Breda.”

Buitenbeentje
Toen Cock bij Atletiekvereniging SPRINT startte, telde de club 110 leden. Van die leden was Cock het ‘buitenbeentje’. Cock: “Ik droomde ervan om lange afstanden te lopen, maar in die tijd was dat behoorlijk uniek. Ik weet nog dat mijn trainer tegen me zei: ‘Prima jongen, dan loop jij alles maar twee of drie keer zoveel als wij!’ Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels zijn we 28 marathons verder.” Na het NK marathon werd Cock jarenlang trainer bij allerlei sportverenigingen, waaronder SPRINT.

Hier maakte hij zich hard voor de langeafstandstraining. Uiteindelijk organiseerde Cock de Bouvigneloop, de voorloper van de Singelloop. Cock: “Op dat moment waren de langeafstandsloop en ik officieel geen ‘buitenbeentjes’ meer.”

Knuffelkont
Vandaag de dag werkt Cock (nog steeds) als sportmasseur en geeft hij, ondanks zijn twee kunstknieën, twee keer in de week powerwalk- en lenigheidstraining voor zijn medebewoners en leeftijdsgenoten van het Chassé Park. Cock: “Ik vind het geweldig om mijn ‘clubje’ bezig te zien. Ik probeer de mensen altijd te motiveren. Niet alleen in de sport, maar ook daarbuiten. Zo loop ik eigenlijk altijd wel te zingen en te fluiten, maak ik graag een praatje en ben ik ook een behoorlijke knuffelkont. Ik houd van mensen om me heen en hoop mijn positieve energie op anderen over te brengen.”

Pluk de dag!
Cock: “Mijn finish is niet ver meer, want ook ik word een jaartje ouder. Toch pluk ik nog steeds de dag! Mijn kinderen grappen weleens: ‘Pap, jij blijft eeuwig jong!’ En ik denk dat ze gelijk hebben. Ik ga graag met jonge mensen om, vertel ze moppen en zeg gedichten op. Zo blijf ik zelf jeugdig. Daarnaast geloof ik dat beweging het beste medicijn is. Dat pas ik niet alleen voor mezelf toe, maar deel ik ook heel graag met anderen.”

Andere Smaakmakers

Irene de Bruijn

Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Bekijk smaakmaker

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Lotte van Boxtel

Bredase Ambassadeur van Cultuur

4x5_Smaakmakers3.jpg

“Ik wil ook gewoon een biertje kunnen drinken en ’s avonds weer veilig thuiskomen”

Lotte van Boxtel
Bredase Ambassadeur van Cultuur

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen