BDD_raimke_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil de docent zijn die ik zelf niet ben tegengekomen"


Raimke Groothuizen
Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

Sluiten

Raimke Groothuizen is een echte verbinder, een creatieveling, een ondernemer. Alles wat ze doet, van lesgeven tot aan vrijwilligerswerk, doet ze met passie. “Ik hoop mensen te raken en te inspireren in wat ik doe en ze daardoor in beweging te krijgen.”

"Jij kan niet tekenen," kreeg Raimke op de kunstacademie te horen. Maar tegen alle verwachtingen in werd haar afstudeerfilm ‘De kleine kraai met de blote billen’ op 40 internationale filmfestivals getoond, sleepte ze met de animatie diverse awards in de wacht en stond ze op TedxBreda. “Met mijn verhaal wil ik laten zien dat je, zelfs als anderen niet in je geloven, toch succesvol kunt worden.”

Raimke schrijft boeken, maakt animaties, geeft lezingen en doet vrijwilligerswerk bij Fietsmaatjes. En ze maakt ook nog eens impact voor de klas op Avans Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Raimke doet alles tegelijk. “Ik ben gebaat bij een dynamische omgeving. Als het niet druk is met werk, verzin ik zelf weer andere projecten”, vertelt ze.

Vertrouwen brengen
Het is wel duidelijk dat Raimke een aanpakker is. Maar waar komt die drive vandaan om al deze dingen te doen? “Ik ben in mijn leven behoorlijk onderschat op school. Op de kunstacademie haalde ik zesjes en vonden ze dat ik niet kon tekenen. Op de Pabo mocht ik niet afstuderen; ik was de underdog. Dat was mijn motivatie om extra hard te werken om te laten zien dat ik het wél kon. En toen werd mijn afstudeerfilm een succes, dat had niemand verwacht. De kunstacademie was een harde wereld: ze breken je af, zodat je jezelf weer kan opbouwen. Toen ik docent in Breda werd, wist ik één ding: zo wil ik niet zijn. Ik wil mijn studenten vertrouwen geven in plaats van afbreken. Ik wil die docent zijn die ik vroeger nooit ben tegengekomen. Als ik studenten zie groeien op een bepaald vlak en ik heb daar ook maar een klein beetje aan bijgedragen, is mijn missie geslaagd.”

Bijzondere verhalen
Als Raimke niet bezig is voor haar eigen bedrijf of lesgeeft, doet ze vrijwilligerswerk bij Fietsmaatjes in Breda. Fietsmaatjes fietst samen met mensen die er graag op uit gaan maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Raimke zit bij het bestuur en doet de marketing en communicatie voor de stichting. “Op een speciale duofiets kan de gast samen met een vrijwilliger er een dagdeel op uit. Zo’n mooi en tastbaar initiatief, ik ben blij dat ik hier onderdeel van ben”, vertelt Raimke enthousiast. “We zijn nu hard aan het werk aan de naamsbekendheid van Fietsmaatjes in Breda, en dat doen we samen met studenten van Avans Hogeschool. In een stad is het toch wat lastiger om mensen te bereiken die wat eenzamer zijn.”

Door Fietsmaatjes komen er bijzondere verhalen op Raimkes pad. “Ik sprak laatst een mevrouw van 97 die net in Breda woont. Moet je je voorstellen dat je op die leeftijd nog moet verhuizen naar een nieuwe stad. Tot haar 90e heeft ze zelfstandig gefietst. Nu kan ze dat niet meer, maar ze gaat één keer per week met een fietsmaatje op pad. Zo leert ze de stad kennen en voelt ze zich weer onderdeel van de maatschappij. Zo mooi dat we dat kunnen realiseren.”

Voorbeeldfunctie
“Het is fijn om met vrijwilligerswerk iets te betekenen voor een ander.” Raimke gaat verder: “Ik vind het heel normaal dat je iets doet voor een ander, daar ben ik mee opgevoed. Vroeger haalde ik geld op voor schildpadden in Zakynthos en organiseerde ik inzamelingsacties. Ik wil het goede voorbeeld geven aan mijn studenten en aan mijn dochter en ze motiveren om ook vrijwilligerswerk te doen. Daar worden ze wereldwijzer van.”

“Ik hoop mensen te raken met wat ik doe. Of dat nou met een lezing, een animatie of een boek is. En vanuit daar hoop ik mensen in beweging te krijgen om kansen te grijpen. En dat doe ik door me kwetsbaar op te stellen en mijn verhaal te vertellen.

Raimke is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Aan Raimke hangen geen toeters en bellen, geen poespas. Als citroengras weet ze precies wie ze is. Raimke heeft een verfrissende kijk op het leven en helpt anderen zo ook in het leven te staan - want bij haar is alles in balans. Zij geeft mensen het vertrouwen dat ze nodig hebben.

Andere Smaakmakers

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Lidwien Hupkens

Creatief directeur bij Stroom Events

Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Bekijk smaakmaker

Jibril Qorane

Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."

Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer en Oprichter van Bijles = Kennis

Bekijk smaakmaker

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen