"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"
Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution
Zie je een groen dak in Breda? Grote kans dat dit door Mattijs van Dalen is gerealiseerd. Met zijn bedrijf Green Revolution vergroent hij platte en hellende daken in Breda. Maar hij zet zich ook vrijwillig in om van ‘zijn’ wijk de Belcrum een groenere wijk te maken én hij doet er alles aan om voor reuring te zorgen rondom het thema groen om zo anderen te inspireren om ook te vergroenen.
De groene vingers van Mattijs zitten in zijn DNA. Zijn opa was tuinman en Mattijs heeft op jonge leeftijd zijn eerste tuin samen met zijn opa gerealiseerd. Zo werd het zaadje – letterlijk én figuurlijk – geplant. “Ik was als kind en tiener altijd op pad met kruiwagens om tuinen in de buurt te onderhouden. Ik had minder interesse in school; wilde het liefst buiten zijn, in de natuur. Als bijbaantje werkte ik in het tuincentrum en later werd het onderhoud en aanpassen van tuinen daaraan toegevoegd. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby, geloof ik.”
Mattijs brengt groen in Breda
Na de hoveniersopleiding – een logische vervolgstap – reisde Mattijs de hele wereld over om zijn ambacht uit te oefenen en kennis op te doen over plantontwikkeling en het aanleggen van tuinen. Tijdens de hoveniersopleiding heeft hij zelfs gewerkt in Amerika bij de hovenier van Bill Gates. Toen hij terugkwam, maakte hij de opleiding commerciële economie af en werkte een paar jaar in dienst van twee landelijk hoveniersbedrijven. En toen werd het tijd om al zijn kennis en passie mee te nemen naar zijn eigen omgeving: Breda. “Ik was alles aan het vergroenen, behalve mijn eigen stad. Ik zag hier zoveel kansen dat ik voor mezelf ben begonnen. Ik doe nu iets waar ik van jongs af aan al de motivatie voor had: met de natuur bezig zijn en ondernemen.”
500 daken
De groene bushalte bij Vlaszak, de vergroening bij het Stadskantoor, binnenkort het Stedelijk Gymnasium en bijna 500 platte daken. Mattijs timmert hard aan de weg om Breda te vergroenen. “Mensen leven niet graag in een bakstenen omgeving”, vertelt hij. Maar naast dat het er een stuk gezelliger uitziet, zo’n groen dak, is het ook veel beter voor de natuur en het klimaat. “In droge tijden is het belangrijk dat het water in de stad blijft. Een groen dak zorgt ervoor dat het regenwater wordt vastgehouden. Een zwart plat dak kan op een warme dag wel 70 graden worden. Een groen dak maximaal 30 graden. Bovendien plant ik ook bloemen en planten op een dak, wat weer zorgt voor nestmateriaal voor vogels en bloemen voor de bijen. En je dak gaat ook nog eens langer mee.”
Kennis overbrengen
Ook in zijn eigen wijk de Belcrum zit Mattijs niet stil. Samen met andere vrijwilligers zet hij zich in voor een groene wijk met het project Groene Buurtjes om de Belcrum te vergroenen en samen te onderhouden met de buurt. Ook was hij de kartrekker voor het realiseren van het groene schoolplein op Basisschool De Spoorzoeker, waar zijn kinderen naar school gaan. “Als je op postzegelniveau begint en uitlegt waarom groen zo belangrijk is voor de dieren en de natuur, krijg je steeds meer mensen mee. Ik vind het belangrijk dat ook kinderen iets meekrijgen over groen in de stad”, vertelt Mattijs.
Maar daar blijft het niet bij. Mattijs wil met zijn boodschap zoveel mogelijk mensen bereiken en informeren. Ook jongeren. Zo is hij betrokken bij de vernieuwing van het onderwijs bij de opleiding Urban Green Development bij Curio in Breda en is hij gastspreker. “Ik wil alles wat ik heb geleerd in de praktijk meegeven aan de leerlingen. Onderwijs wordt pas levendig als er praktische voorbeelden zijn. Verder hoop ik ook het aanzien van ‘de tuinman of hovenier’ te veranderen. In Australië wordt mijn beroep belangrijk gevonden en als echt vakmanschap beschouwd. Iets maken met je handen is in Nederland nog niet zo stoer, terwijl je écht iets kunt bijdragen aan de wereld.” Sinds dit jaar is Mattijs ook te zien op de landelijke televisie in het programma Lodewijks Groene Geluk. In dit programma werkt hij samen met TV-tuinman Lodewijk Hoekstra waarbij Mattijs met hem samen projecten realiseert. “Ik wil die boodschap om vergroening te realiseren in het stedelijk gebied bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen, dan is televisie een mooi medium! Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee.”
Stadskwekerij
Mattijs zat voorheen met zijn bedrijf op STEK, de circulaire en groene hotspot van Breda. Inmiddels heeft hij een nieuwe plek gevonden: ’t Zoet. Hier maakt hij met zijn stadskwekerij lokaal impact op het gebied van vergroening, in én voor Breda. “Dit is zo’n bijzondere plek. Fazanten vliegen voor je ogen weg, maar je hebt ook zicht op de Grote Kerk en je ziet de treinen voorbijkomen”, zegt Mattijs. “Ik heb hier nu een stadskwekerij, waar ik planten en bloemen kweek die ik gebruik voor de daktuinen in Breda. Het is toch geweldig om een plant te zien groeien en een plekje te kunnen geven in de stad op een tijdelijk stuk braakliggende grond?
Stad in een park
Breda is goed op weg om te vergroenen, maar het kan altijd meer, vindt hij. De ideale situatie volgens Mattijs? “Er zijn nu nog zoveel daken in Breda onbenut, zo zonde! Bijvoorbeeld de daken van winkel- of kantoorpanden. Hoe leuk zou het zijn als deze daken worden omgetoverd tot rooftop gardens met moestuinen en tijdelijke woningen? Als ik hier over 15 jaar rondloop en er wordt groente verbouwd op de daken van winkelpanden in het centrum, dan zou ik wel heel trots zijn.”
Mattijs is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.
Geen dag brengt Mattijs hetzelfde door: hij houdt van spanning, afwisseling en hij verwacht van zijn omgeving dat ze elke keer weer met hem meekleuren - net als koriander. Maar dat krijgt Mattijs eigenlijk altijd wel voor elkaar!
Andere Smaakmakers
“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”
Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15
“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”
Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach
"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"
Rene Oomen
Radio- en documentairemaker
"Ik wil de docent zijn die ik zelf niet ben tegengekomen"
Raimke Groothuizen
Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger
Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!
Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!
Smaakmaker toevoegen