Lidwien_Smaakmaker_4x53.jpg

“Als je samen iets maakt, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”


Lidwien Hupkens
Creatief directeur bij Stroom Events

Sluiten

Mensen verrassen, raken, vermaken en verbinden. Dat is wat Lidwien Hupkens doet. Met haar verbeeldingskracht brengt ze ideeën en verhalen van de stad tot leven. Als creatief directeur van Stroom Events bedenkt en realiseert ze talloze culturele projecten én zet ze zich in voor startende podiumkunstenaars in Breda. We ontmoeten haar daarom ook bij het Chassépark. “Als je samen iets creëert, komt er een kracht vrij die mensen verbindt.”

Van rechten naar theater
Lidwien zat vroeger altijd met haar neus in de boeken. Wellicht dat ze daar, in de bibliotheek, haar verbeeldingskracht aanwakkerde. Ondanks haar liefde voor verhalen en verbeelding, wilde Lidwien sinds de middelbare school iets doen met rechten. Mensenrechtenadvocaat om precies te zijn. En zo koos ze na de middelbare school voor Utrecht, waar ze rechten zou studeren. Het bleek geen match te zijn, vertelt ze. “Toen ik eenmaal rechten ging studeren, kwam ik erachter dat ik het eigenlijk niet zo leuk vond. Ik heb mijn studie wel afgemaakt, maar mijn hart lag ondertussen al ergens anders, namelijk bij theater. Ik was een dromerig type en kwam er in het theater achter dat ik mijn fantasie en ideeën kon realiseren. Ik wist toen dat ik op de plek was waar ik hoorde. Via mijn studentenvereniging ben ik terecht gekomen bij Theater de Kikker in Utrecht. Daar organiseerde en programmeerde ik verschillende theaterproducties en dat vind ik eigenlijk nog steeds het leukste om te doen.”

BDD_SMAAKMAKERS23_Lidwien-1 - bereikbord kopie.jpg

Vechten voor cultuur
Daarom is Lidwien nog steeds actief in de wereld van theater. Vanaf het moment dat Lidwien voet zette in het theater, is het onderdeel geworden van haar leven. Ze zet zich nu onder andere in voor Bredase starters in theater en podiumkunsten in haar rol als bestuurslid bij Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda. “Vandaag de dag is het ontzettend moeilijk om in die wereld als starter iets neer te zetten. Sowieso is dat in een land als Nederland nogal moeilijk, terwijl een rijke culturele sector zoveel meerwaarde heeft. Cultuur zorgt voor kleur, vernieuwing en verbinding maar laat ons ook nadenken, vragen stellen, lachen en ontspannen. Kunstenaars kunnen heel goed omgaan met onzekerheid. Daar kunnen we in deze tijd als mens, bedrijf of instantie veel van leren. Daarom stimuleer ik podiumkunsten in Breda.”

Impactvolle evenementen
Daarnaast houdt Lidwien zich in het dagelijkse leven voornamelijk bezig met het bedenken en realiseren van allerlei culturele projecten en evenementen. Van kleinschalige tot reusachtige evenementen, Lidwien krijgt er ontzettend veel energie van. Als voorbeelden noemt ze de recente Blind Floor en het wat langer geleden 750 jaar bestaan van Breda. “Bij de Blind Floor zie je echt wat voor effect zo’n cultureel project heeft op de stad. Elke keer dat ik er was, hing er gewoon een fijne sfeer. Je zag hoe mensen even een moment namen en samen hun plezier eruit haalden. Zo zie je dat dit soort dingen helemaal niet groots of meeslepend hoeven te zijn. Juist door de kleinschaligheid en intiemere setting maken dergelijke projecten impact. Daar tegenover staan projecten zoals Breda750. Ook dat is ontzettend leuk om te doen omdat je dan met heel de stad samenwerkt om iets groots neer te zetten. Het is mooi om te zien wat je dan met z’n allen voor elkaar kunt krijgen.”

Lidwien_Smaakmaker_4x52.jpg

De culturele toekomst van Breda
We vragen Lidwien hoe ze Breda het liefste ziet over 20 jaar als het gaat om evenementen en haar specialisme. “Als we kijken naar hoeveel evenementen er 20 jaar geleden waren en hoeveel dat er nu zijn, zie je dat er ontzettend veel bij is gekomen. We hebben veel mooie vooraanstaande culturele festivals en initiatieven erbij gekregen zoals bijvoorbeeld BredaPhoto en Blind Walls Gallery. Ik denk wel dat er nog steeds ruimte is voor verbetering. We zijn goed op weg om als stad kwaliteit neer te zetten, maar er kan zéker nog een tandje bij. Ik hoop dat ik daar mijn bijdrage aan mag blijven leveren”, vertelt ze met een lach.

Maak samen iets moois
Voor wie zelf ook op cultureel gebied iets wil neerzetten, heeft Lidwien nog een afsluitende tip. “Ik denk dat wanneer je met elkaar iets moois wilt maken, je in staat moet zijn om te luisteren naar de creativiteit van iemand anders. Je kunt zelf een heel mooi idee bedenken en daar moet je dan uiteraard keihard voor werken om dat te realiseren. De truc is dat je betrokken mensen vrijlaat in hun creativiteit zodat jouw idee nóg beter wordt.”

Lidwien is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Steven van Batenburg

Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Steven_Smaakmaker_4x53_1_kopie.jpg

"Ik vind het leuk om te ontdekken wat mensen in beweging brengt en daar de juiste verbinding in te maken."

Steven van Batenburg
Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Bekijk smaakmaker

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Rosine Antersijn

Hartelijke vrijwilliger

rosine.jpg

"Accepteer iedereen om je heen, zo maak je het leven fijn voor jezelf en anderen."

Rosine Antersijn
Hartelijke vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen