Smaakmakers_campagnephotography_web-7.jpg

"Zonder vrijwilligerswerk stopt Breda"


Moniek Derks
Directeur Breda Actief

Sluiten

“Kijk, veel mensen zeggen dat je pas vrijwilliger kunt worden als je iets voor een ander over hebt. Echt onzin. Vrijwilligerswerk doe je niet voor een ander, maar voor jezelf. Anders werkt het niet en houd je het niet vol. Vrijwilligerswerk is namelijk echt werk. En net als bij echt werk moet je gemotiveerd zijn. Het moet je iets opleveren. De een doet het voor de sociale contacten, de ander om te leren of omdat het gewoon goed voor je imago is.”

 

Moniek Derks, directeur bij Breda Actief, windt er geen doekjes om: “Breda telt 50.000 vrijwilligers die actief zijn bij 1.700 stichtingen en verenigingen. Wat er gebeurt er als die er allemaal de brui aan geven? Dan stopt natuuronderhoud, sport, cultuur… Dan stopt Breda.” Binnen Breda Actief houdt smaakmaker Moniek zich vooral bezig met het label MOOIWERK. Doel van deze stichting is om vrijwilligerswerk te stimuleren en vrijwilligersorganisaties te ondersteunen.

 

“Vrijwilligerswerk heeft een suf imago. En dat is zo jammer. Het is echt zonde dat het niet op waarde wordt geschat. Eerlijk gezegd had vrijwilligerswerk ook voor mijzelf een stigma toen ik me er elf jaar geleden verder in ging verdiepen. Ik dacht gelijk aan ‘iets met bejaarden en koffieschenken’. Er ging echt een wereld voor me open: al die vrijwilligers die zich sterk maken voor zaken als kunst, natuur en cultuur. Die echt iets bijdragen aan Breda. Ook onder vrijwilligers zelf heerst soms een negatief beeld. Zo van: Mijn mening doet er niet toe. Ik ben maar een vrijwilliger. Onzin, je bent van onschatbare waarde voor de stad! Een laatste overtuiging die we er helaas maar moeilijk uit krijgen bij mensen is dat vrijwilligerswerk heel veel tijd kost. Ik hoor zo vaak: Het lijkt me heel goed om te doen maar ik heb het zo druk. Weet je, al doe je maar één keer per jaar vrijwilligerswerk dan levert je dat al zoveel op.”

 

Vrijwilligerswerk moet echt een beter imago krijgen, dat is de vaste overtuiging van Moniek. “Als je iemand in je omgeving hebt die vrijwilligerswerk doet, spreek daar dan eens je waardering voor uit. Mensen raken vaak niet uitgepraat over een betaalde baan, maar over vrijwilligerswerk wordt altijd een beetje laatdunkend gedaan. Ook in de politiek. Gelukkig wordt vrijwilligerswerk nog steeds als tegenprestatie gezien als je een bijstandsuitkering hebt, en daarmee als echt werk. Maar daar zijn niet alle partijen het over eens. Dan denk ik: Kom op mensen! Kijk naar al dat werk dat wordt verzet.”

“Moniek is altijd op zoek naar vrijwilligers en ook positief over de toekomst. “We matchen Bredanaars op een vrijwilligersbaan met onze online vacaturebank. Daarnaast adviseren en ondersteunen we vrijwilligersorganisaties en leiden we vrijwilligers op. Ik ben ook positief gestemd over jongeren. Zo vaak hoor je: Jongeren zijn alleen maar met zichzelf bezig. Maar zelf zie ik ook veel jongeren die actief zijn in sport, cultuur, evenementen en welzijn. Ik heb twee grote wensen. Eén: word vrijwilliger en meld je aan bij www.mooiwerkbreda.nl. Twee: het lijkt mij zo gaaf om eens alle vrijwilligers uit Breda bij elkaar te zien. 50.000 vrijwilligers op één plek! Dan zie je pas echt de kracht van vrijwilligerswerk in Breda. Ik hoop dat die droom ooit uitkomt.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Elisah Pals

Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

ELISAH_Smaakmaker_4x52.jpg

"Als we oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben, zou de maatschappij er anders uitzien."

Elisah Pals
Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

Bekijk smaakmaker

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen