Smaakmakers_campagnephotography_web-20.jpg

"Elke tuin die betegeld is, is er eigenlijk een te veel"


Marie-Louise de Ponti
Medeorganisator Plukroute Princenhage en initiatiefnemer Princenhage Groen

Sluiten

Het is 2012, de gemeente moet bezuinigen. Zo ook op groenvoorziening. Aan de Potterbakkerstraat parkeren op een morgen wagens van de gemeente. Groenwerkers maken zich klaar om de perken in het aanpalende park te vervangen voor gas. Want, gras geeft immers minder onderhoud en is daarmee een stuk goedkoper. En net wanneer de eerste schop het tere groen raakt, spreekt Marie-Louise de Ponti de betreffende gemeenteambtenaar aan: Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Nou, als u het zelf gaat onderhouden, dan zijn wij zo vertrokken, antwoordt hij gevat. Marie-Louise antwoordt de man resoluut: Dat is goed. Dan ga ik het toch lekker zelf doen.

 

Die vrijdag vertrekt het hele clubje onverrichter zaken naar huis. De maandag daarop staat er weer een aannemer bij het park die door de gemeente is ingehuurd. De beste man is niet op de hoogte van de mondelinge afspraak die De Ponti inmiddels heeft gemaakt. Ook hij wordt door haar aangesproken, ook hij keert huiswaarts. Dan belt de gemeente: Wij willen zeker weten dat u serieus bent. “Ja, en het was echt geen grap van me. Om mijn woorden kracht bij te zetten, kon ik de gemeente drie weken later 90 handtekeningen tonen van buurtgenoten die achter me stonden. En nog belangrijker: handtekeningen tonen van mensen die zich – net als ik- vastlegden om het park te onderhouden.”

 

Zo ontstaat op haar initiatief Princenhage Groen. “Twee keer per jaar organiseren we een snoeidag met de mensen uit de buurt. Het is best een klus want het terrein bestaat uit 5000 m2 grond. Je vindt er veertig jaar oude bomen en hagen en je kunt er spelen op toestellen. Ook is er een voetbalveld, hondenuitlaatplek en je vindt er mooie perken en bosplantsoenen. De snoeidag heeft ook een sociale functie. We drinken samen koffie met iets lekkers erbij. Voor mensen die behoefte hebben aan een steuntje in de rug of voor een praatje is het ideale ontspanning.”

 

Naast Princenhage Groen zet Marie-Louise zich in voor de Plukroute Princenhage. “Dat is een route van 3,5 kilometer door en rond Princenhage. Op openbare plekken hebben we noten- en vruchtenbomen en -struiken geplant. Die kan iedereen rapen en plukken. Ook zijn er plekken op de route waar je prachtige bloemen kunt meenemen. Waarom ik me inzet voor deze initiatieven? Ik maak me sterk voor biodiversiteit, maar ik vind het ook belangrijk om dingen mooi te maken. Ik bedoel, het is aangetoond dat mensen die tussen het groen leven zich beter voelen. Mensen gedijen gewoon beter.”

“Gelukkig krijgt Marie-Louise inmiddels veel bijval van de gemeente. Onder meer een landschapsarchitect en een hovenier helpen de leden van de Plukroute. Toch maakt ze zich nog wel zorgen over de stad. “Ja, iedere tuin die alleen maar betegeld wordt, is er eigenlijk een te veel. Wist je dat het op die plekken vaak acht graden warmer is dan in een tuin met een grasveld? Het water kan daar gewoon veel beter de grond in en vastgehouden worden.” Ook de luchtkwaliteit is een aandachtspunt. “Ja, ik zou bewoners van Princenhage graag willen oproepen veel groen te plaatsen rond het huis. Onze wijk ligt op dichte afstand van twee grote snelwegen en dan draagt extra groen echt bij aan de luchtkwaliteit.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Lies de Jong

Voorzitter Bridgeclub Hartenvrouw

LiesdeJongFoto.jpg

“Ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt”

Lies de Jong
Voorzitter Bridgeclub Hartenvrouw

Bekijk smaakmaker

Harry van der Avoort

Oprichter Stichting BAS

Smaakmakers_campagnephotography_web_1.jpg

"Ik zoek het nooit op, het komt gewoon op mijn pad"

Harry van der Avoort
Oprichter Stichting BAS

Bekijk smaakmaker

Rombout Kerremans

Directeur bij Stichting Betrokken Ondernemers Breda

Smaakmakers_campagnephotography_web-23.jpg

"Ik voel mij soms net Sinterklaas, maar dan het hele jaar door"

Rombout Kerremans
Directeur bij Stichting Betrokken Ondernemers Breda

Bekijk smaakmaker

Erna Smeekens

Initiatiefnemer Stichting Tientjes en coöperatie De Vrije Uitloop

Smaakmakers_campagnephotography_web-26.jpg

"Breda heeft echt de primeur. De eerste sociale coöperatie startte hier"

Erna Smeekens
Initiatiefnemer Stichting Tientjes en cooperatie De Vrije Uitloop

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen