Smaakmakers_campagnephotography_web-27.jpg

"Voel, omarm en vier je identiteit. Iedereen moet mee kunnen"


Jip Kuijper & Eline Kouwenberg
Oprichters Stichting BO Breda

Sluiten

Jip en Eline zijn student aan de Breda University. Daar doen ze een HBO-opleiding Social Innovation. Jip: ‘In die studie ga je samen met mensen op zoek naar innovatie. Je ontdekt en bekritiseert de status quo.” Jip en Eline volgen geen lessen en krijgen geen examens. Hun docent is geen onderwijzer, maar meer ‘een doorgever van kennis’. Niet bepaald een klassieke, alledaagse opleiding. Studenten leren niet van colleges, maar doordat ze ‘ervaringen aangaan’ met echte opdrachtgevers. In het geval van Jip en Eline was dat de Gemeente Breda


Eline: “Wij zijn twee jaar geleden gestart met Stichting BO samen met andere studenten (Bente Spooren, Anne van den Broek en Paul Mommers, red.). De gemeente subsidieert ons. In het kort maken wij ons er sterk voor dat iedereen zichzelf kan zijn. Wij vinden dat identiteit je meest waardevolle bezit is. Maar we zien ook dat nog niet iedereen wordt geaccepteerd. Wij willen daar verandering in brengen door mensen te stimuleren hun identiteit te tonen. Dus voel, omarm en vier je identiteit. Iedereen moet mee kunnen doen, onafhankelijk van etniciteit, religie en levensbeschouwing, gender en seksualiteit.Stichting BO is er voor alle leeftijden, maar het zijn met name jongeren die tegen identiteitskwesties aanlopen. Eline: “Klein voorbeeld? Je bent bijvoorbeeld net uit de kast gekomen als lesbische vrouw en kleed je -in de ogen van je omgeving- te mannelijk. Wat je dan vaak hoort? Laat toch lekker je haar groeien, meiske... Waar jongeren ook tegenaanlopen, is de invloed van social media in het uitdrukken van hun identiteit. De selfies, the fear of missing out. Door globalisatie is er bovendien meer te kiezen, maar ook keuzestress: wie ben ik en waar sta ik in het leven? Alles is immers mogelijk. Het zijn kwesties die jongeren bezighouden.”“We zijn de stichting echt niet alleen gestart als onderdeel van onze studie, aldus Jip. We vinden oprecht dat iedereen in Breda zichzelf moet kunnen zijn. Ik vind dat mensen gewoon lief voor elkaar moeten zijn, dat is mijn persoonlijke motivatie.” Eline vult aan: “Wat betekent liefde als we anderen liefde weigeren?” Stichting BO organiseert veel. Jip: “In het kader van Regenboogstad Breda startten we een postercampagne. In Park Valkenburg maakten we een regenboogzebrapad. Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen ondertekenden alle politieke partijen ons Regenboog Stembusakkoord.”

“We zijn ook trots op tentoonstelling Face It. Het is een fototentoonstelling waarmee we vooroordelen willen wegnemen. Bij een levensgrote foto moest je als bezoeker aankruisen wat jij op grond van die foto dacht dat iemand was, dus hetero, homo, student et cetera. Later las je iemands werkelijke verhaal wat flink kon verschillen van jouw indruk. Eline: “We vergeten nog de campagne lijflief waarmee we de acceptatie van je eigen lichaam wilden stimuleren. Binnenkort is er ook weer een nieuwe editie van Vrij, speeddaten maar dan net een tikkie anders. Vooraf weet je niet of je een man of vrouw ontmoet of wat iemands interesses zijn.  Geaardheid, relatie: niet belangrijk. Het gaat vooral om ontmoeten. Wat daarna ontstaat is pure bonus.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Gerard van den Berg

Vrijwilliger in de kunst- en cultuursector

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Kunst is voor een stad het cement van de samenleving”

Gerard van den Berg
Vrijwilliger in de kunst- en cultuursector

Bekijk smaakmaker

Raimke Groothuizen

Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

BDD_raimke_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil de docent zijn die ik zelf niet ben tegengekomen"

Raimke Groothuizen
Schrijfster, tekenaar, lerares en vrijwilliger

Bekijk smaakmaker

Lucienda Dap

Oprichter Het Activeringshuis

BDD_lucienda_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil Bredase jongeren helpen met het vinden van hun passie"

Lucienda Dap
Oprichter Het Activeringshuis

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen