DD-Smaakmakers2024_Liek-2_kopie.jpg

"Ik houd Breda aan zijn woord."


Liek van Egmond
Medeoprichter v.v. EIGENBELANG en cultureel verbinder

Sluiten

Wie denkt dat kunst en cultuur in Breda dood is, heeft het mis. Althans, als het aan Liek van Egmond ligt. Liek zet zich al jaren in voor de cultuur in Breda. Dat doet ze onder andere met haar literair platform v.v. EIGENBELANG en als hoofdprogrammeur van Pier15. Ze zet haar eigen stempel op het culturele en literaire klimaat van Breda en betrekt jongeren daarbij. “Als we na afloop van een evenement horen hoe fijn mensen het vinden om samen te komen, geeft dat toch een heel speciaal gevoel.”

Van vormgeving naar zingeving
Voor Liek was het vrij snel duidelijk dat ze iets in de culturele sector wilde doen. Ze was altijd al bezig met het schrijven van korte verhalen en tekenen. Na haar studie aan de St. Joost zocht ze haar weg in het culturele landschap van Breda. Ze vertelt: “Voor mij geeft kunst en cultuur een bepaalde zingeving. Na mijn opleiding in grafische vormgeving ging ik langs bij enkele ateliers en begon ik huisstijlen te maken. Ik merkte dat ik meer wilde doen dan alleen vormgeving. Ik wilde mensen op één of andere manier verbinden. Ik besloot om een eigen atelier te starten en op die manier te ontdekken hoe ik mensen kon verbinden en helpen.”

Van bardiensten naar programmering
In haar zoektocht begon Liek verschillende Bredase partijen te helpen. Ze startte bij Electron, waar ze naast de bardiensten meehielp bij de organisatie van een aantal culturele evenementen. Vanaf daar is het balletje gaan rollen. Ze werd niet alleen actiever in het organiseren van evenementen, ook richtte ze samen met Joep Span en Jesse Vos hét literaire platform van Breda op: v.v. EIGENBELANG. Ze legt uit: “Ik begon gewoon verschillende dingen in Breda te doen en het klikte vanzelf. Ik merkte dat ik steeds een actievere rol aannam en steeds meer dingen op mijn pad kwamen. In het verleden heb ik een tijdje workshops gegeven bij Tiuri Breda, een theaterwerkplaats voor verstandelijk beperkten en was ik actief bij De Vakbond, een groep die zich inzet voor de bloei van cultuur in Breda. Maar op dit moment ben ik vooral bezig met de programmering van Pier15 en natuurlijk v.v. EIGENBELANG.”

DD-Smaakmakers2024_Liek-3 kopie.jpg

Belang van v.v. EIGENBELANG
Nu timmert Liek hard aan de weg om Breda literair en cultureel op de kaart te zetten. Ze wil iedereen laten weten dat poëzie niet stoffig hoeft te zijn en dat er van alles mogelijk is in Breda. In haar missie betrekt ze ook een belangrijke doelgroep, namelijk de jongeren. Liek vertelt: “We bieden met v.v EIGENBELANG een podium voor iedereen met bijvoorbeeld onze open mic events en 'De Schrijverkantine'. Hier kun je, naast het delen van je werk, ook vooral je ei kwijt. We beseften pas naderhand wat voor impact dat écht had op mensen. Met name jongeren kunnen zich soms heel eenzaam voelen. Als we dan na afloop van een evenement horen hoe fijn mensen het vinden om samen te komen, geeft dat toch een heel speciaal gevoel. Dat brengt ook een soort verantwoordelijkheid met zich mee.”

De evenementen van v.v. EIGENBELANG zoals De Schrijverskantine zijn volgens Liek veranderd in een soort talentenontwikkeling. “We zijn als het ware een soort literaire makelaar geworden. Vaak kunnen we jonge schrijvers en makers koppelen met een opdrachtgever. Het is leuk om dan te zien hoe iemand zich ontwikkelt en groeit. Het is ook helemaal oké om op je bek te gaan. Ook dan zijn we er voor je”, vertelt Liek lachend.

DD-Smaakmakers2024_Liek-1 kopie.jpg

Er liggen genoeg kansen
Dat Liek het culturele klimaat van Breda kent, is een understatement. We vroegen ons af wat ze mede-Bredanaars graag wilde meegeven. Ze vertelt: “Ik heb misschien een soort tunnelvisie want ik zit er middenin, maar cultuur in Breda gaat écht een positieve kant op. Ik hoor vaak om me heen dat er niets kan, dat er geen geld en ruimte is. Maar in mijn ogen kan er juist zó veel in Breda. Ga het vooral gewoon doen! Die energie brengt je juist naar waar je wilt zijn. Ga in gesprek met mensen, zoek samenwerkingen op en maak het samen waar.

Liek is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Irene de Bruijn

Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

BDD_Irene_ingezoomd_website.jpg

“Een lach op iemands gezicht toveren, dat is toch het meest waardevolle dat je kunt brengen”

Irene de Bruijn
Docent, gastvrouw, schrijfster en coach

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Maurice Spapens

Kunstenaar en verbinder

klein2_bijgesneden.jpg

“Ik brei Breda aan elkaar.”

Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen