4x5_portret3.jpg

"Ik breng Breda muzikale energie."


Leo van Lieshout
Oprichter Breda Barst, muzikant en projectmanager bij Nieuwe Veste

Sluiten

Muziek speelt voor ons allemaal een belangrijke rol in het leven, en in Breda is dit niet anders. Deze bruisende stad is rijk aan muzikaal talent, en één naam die hierbij niet onopgemerkt mag blijven is die van Leo van Lieshout. Al jarenlang verrijkt hij Breda met een levendige muziek- en festivalcultuur, waarbij hij zich inzet voor diverse muzikale evenementen en initiatieven. Zijn passie gaat verder dan alleen het organiseren van evenementen; hij geeft een podium aan Bredase jongeren en amateur muzikanten en verbindt zo de stad door muziek en cultuur. Zijn meest bekende initiatief, Breda Barst, laat zien hoe hij inclusie en cultuur weet samen te brengen. Als oprichter van dit populaire festival en als bevlogen muzikant, zet Leo van Lieshout Breda op de muzikale kaart. “Wanneer je jongeren die mogelijkheden geeft om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen, komen ze ook later goed in de maatschappij terecht.”

Een frisse muzikale wind door Breda
Muziek zat er al vroeg in bij Leo. Op de middelbare school was hij drummer in een bandje, en later vervolgde hij zijn schoolcarrière als muzikant op het Conservatorium in Rotterdam. Na zijn muzikale opleiding trok hij naar Breda voor de muziek waar hij aan de slag ging bij Muziekschool Breda op de Haagdijk. Voor hem een bekende plek, want hier liep hij ook stage tijdens zijn opleiding. Hij vertelt: “Ik was van de eerste lichting die de richting ‘Pop, Jazz & Wereldmuziek’ had gestudeerd en diezelfde richting wilden ze ook in de muziekschool in Breda aanbieden. Dus kreeg ik ook de opdracht om een afdeling Lichte Muziek op te zetten. Zo ben ik eigenlijk aan de slag gegaan, ook als muziekdocent van die afdeling. Ik vind het vooral leuk om op een praktische manier muziekles te geven; mensen laten spelen wat ze willen spelen in plaats van de klassieke leerweg te nemen. Daarbij help ik ook graag beginnende muzikanten op weg met hun optredens. Samen kijken we wat er mogelijk is en op welke plekken deze artiesten een podium krijgen. Dat is nu heel normaal, maar vroeger was dat totaal niet het geval.”

Denken in mogelijkheden
“Als ik zie dat mensen iets missen in de stad, dan denk ik gelijk aan waarom zoiets nog niet is georganiseerd en hoe we dat kunnen opzetten”, vertelt Leo. Met die mindset is Leo allerlei muzikale evenementen en initiatieven begonnen in Breda. Zo organiseerde hij onder andere ‘De kleine prijs van de Grote Markt’ en ‘De Jazztalent-award’ op het Breda Jazz Festival én richtte hij The Loads op, een playground voor urban culture zoals hiphop en breakdance. Met zijn inzet drukt hij zijn stempel op het muzikale klimaat van Breda. Zijn misschien wel meest bekende evenement? Breda Barst, waar hij in 1993 aan de voorbereidingen daarvan begon. Hij vertelt: “Voor Breda Barst heb ik zo’n 100 muzikanten individueel geïnterviewd. Daar kwamen waardevolle verhalen naar boven. Muzikanten misten repetitieruimtes en waren toe aan een eigen popfestival in de stad. Met die uitkomst en kennis moest ik iets doen. Zo ben ik uiteindelijk in mijn eentje begonnen aan Breda Barst.” In 1995 vond de eerste editie van Breda Barst plaats.

DD-Smaakmakers2024_LEO-2 kopie.jpg

Aanhouder wint
Inmiddels is Breda Barst hét popfestival van Breda. Ieder jaar weer brengt het festival twee dagen vol pop, rock, metal, punk, elektro, hiphop en dance naar het Bredase stadspark Valkenberg. Dat was niet altijd zo. Zo werd de eerste editie georganiseerd achter de Chassékazerne. Pas later werd het op de nu bekende locatie van het stadspark georganiseerd. Leo legt uit: “Breda wilde een stad zijn waar jongeren een plek hebben, maar de jongeren mochten vooral niet te veel tot last zijn. Dat ging in mijn ogen niet samen. Als er één plek was die geschikt was voor dit festival, dan was dat het Valkenberg Park wel. De gemeente ging daarmee niet akkoord en ik liet het festival in 1998 niet doorgaan. Een jaar later zaten we in het Stadspark.”

Stadspodium Breda
Zijn nieuwste project is het Stadspodium Breda, een initiatief én collectief vanuit de Nieuwe Veste dat zich hard maakt voor kansengelijkheid door iedereen in Breda een podium te bieden. Op allerlei manieren binnen kunst, muziek en cultuur krijgen mensen van alle Bredase wijken de kans om hun werk te laten zien. “Iedereen moet mogelijkheden krijgen om zich te kunnen uiten. Ik zou graag willen zien dat Het Stadspodium Breda hét platform wordt voor mensen die iets willen laten zien op het gebied van creatieve vrijetijdsbesteding. Dit platform biedt faciliteiten om mensen op weg te helpen naar datgene wat ze willen organiseren of laten zien. Dat kan een platform zijn voor eenzame mensen die thuis kunstwerken maken, maar ook voor young professionals van het St. Joost die het een en ander willen uitproberen”, legt Leo uit.

​​​​​​​Tekst gaat verder onder de afbeelding

DD-Smaakmakers2024_LEO-1 kopie.jpg

Jongeren staan voorop
Of je nou kijkt naar Breda Barst of andere initiatieven waar Leo aan heeft meegewerkt, overal zie je een rode draad in terugkomen: de Bredase jeugd. Leo vindt het belangrijk om juist jongeren een podium te geven. We vroegen hem waarom. “Jongeren zijn hongerig. Door de jaren heen leren we wat we leuk vinden en waar we deel van uit willen maken. We willen meedoen, we willen ergens bij horen. Hoe leuk en belangrijk is het om de dromen van jongeren iets dichterbij te kunnen halen? Wanneer je jongeren die mogelijkheden geeft om zichzelf te ontplooien en te ontwikkelen, komen ze ook later goed in de maatschappij terecht”, vertelt Leo.

Stel niemand teleur en ga ervoor
Wanneer Leo een afspraak maakt, dan probeert hij zich eraan te houden. Hij kan zogezegd mensen simpelweg niet teleurstellen. Hij legt uit: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Stadspodium Breda, dan wil je iedereen gelijke kansen geven. Je belooft het aan mensen. Soms moet je daar wel eens een stevige strijd over voeren om dat voor elkaar te krijgen. Dat is nodig zodat iedereen het belang en de noodzaak van een bepaald initiatief erkend. Als je gelijkgestemden daarbij kunt vinden, is er meer mogelijk dan je denkt. Je moet er gewoon in geloven.”

Leo is Smaakmaker van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Andere Smaakmakers

Tijn Kapteijns

Festivaldirecteur van o.a. Ploegendienst Festival en oprichter Kairos

klein3.jpg

"Ik laat Breda dansen van plezier."

Tijn Kapteijns
Festivaldirecteur van o.a. Ploegendienst Festival en oprichter Kairos

Bekijk smaakmaker

Jeroen van Eggermond

Oprichter Skatepark Pier15

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

“Ik hou ervan om plekken te creeren waar mensen samen kunnen komen”

Jeroen van Eggermond
Oprichter Skatepark Pier15

Bekijk smaakmaker

Nora Kasrioui

Oprichter Brood en Rozen en maatschappelijk betrokkene

DD-Smaakmakers2024_NORA-1_kopie.jpg

"Liefde voor gelijke kansen."

Nora Kasrioui
Oprichter Brood en Rozen en maatschappelijk betrokkene

Bekijk smaakmaker

Stefanie Vermeulen

Kwartiermaker, journalist & verbinder

4x5_Smaakmakers3.jpg

"Als je naar elkaar luistert, ontstaat er verbinding en vanuit verbinding kan alles."

Stefanie Vermeulen
Kwartiermaker, journalist en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen