BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"


Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Sluiten

Kees Zwager en Wil de Ruiter verzetten bergen vrijwilligerswerk met hun team in Wijkservicepunt De Buurtsalon aan het Edisonplein. Spreekuur voor migranten en vluchtelingen, huiswerkklas, samen eten en je fiets laten maken. Kees en Wil ontvangen iedereen met open armen.

Heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren of over een brief van de overheid? Bij het zoeken van werk? Je kunt terecht bij De Buurtsalon. “Wij willen iedereen helpen die binnenloopt”, legt Wil uit. “We zoeken net zo lang door tot we een antwoord hebben gevonden”, vult Kees aan.

Voor iedereen
En dat doen ze ook echt. De deur van Buurtsalon staat open voor iedereen. Als je binnenstapt bij De Buurtsalon, heb je het gevoel dat je in een warm bad terechtkomt. Kees en Wil ontfermen zich over iedereen; ze zijn onbevooroordeeld, gastvrij en liefdevol. Je ziet dat het in hun natuur zit om mensen te helpen. Terwijl ze zelf zeggen dat ze helemaal niet zo zorgzaam zijn. Het is hier nooit saai; er is altijd reuring, altijd iets te doen. Achter in De Buurtsalon worden er fietsen gemaakt en kledingstukken gerepareerd, maar het is ook een plek waar mensen uit de wijk die nog niet veel mensen kennen elkaar kunnen ontmoeten en koffie kunnen drinken.

Verbondenheid brengen
Al 10 jaar lang helpen Wil en Kees mensen bij de Buurtsalon. Wil kwam zonder werk te zitten en wilde iets opzetten in de wijk De Linie: “Ik werd aanspreekpunt voor de verbouwing van deze wijk. En toen kwam Kees langs. We kregen steeds meer vragen van mensen in de wijk over van alles en nog wat en we besloten er een stichting van te maken.” Kees vult aan: “Ik was afgekeurd, maar ik wilde niet thuis zitten en alleen maar tv kijken.” Wil en Kees kunnen met elkaar communiceren zonder te praten. “We hebben geen relatie, maar De Buurtsalon voelt als ons kind. Dit hebben we samen opgezet. Het is zo bijzonder wat we hier voor elkaar krijgen. Dag in dag uit hebben we mooie mensen om ons heen”, vertelt het duo.

Emotionele verhalen
"We ontmoeten hier vluchtelingen en migranten die vaak heftige verhalen te vertellen hebben, en dat hakt er wel in”, vertelt Kees. “Er kwamen drie Somalische jongens bij ons binnen met een heftig verleden en veel vragen over hoe alles hier in Nederland werkt. Inmiddels hebben ze hun rijbewijs, zijn ze getrouwd en hebben ze een leuke baan. Dat is mooi om te zien.”

Met dit verhaal is de Buurtsalon begonnen. Daarna volgden er heel veel van dit soort verhalen. Ook Wil herinnert zich een voorbeeld dat haar ontzettend heeft geraakt: “Een paar jaar geleden kwam hier een man binnen met een aantal vragen”, zegt Wil. “We hadden al snel een leuke baan voor hem gevonden. Maar hij wilde niet werken. Mijn gedachte was: ga nou maar werken, jij wil hier toch wonen? Maar hij wilde het niet. ‘Ik moet voor mijn gezin zorgen. We zijn gevlucht. Wij hebben een trauma. Wij hebben gezien hoe onze eigen familie werd afgeslacht’, zei de man.”

Wil slikt even voordat ze doorgaat met haar verhaal. Het is duidelijk te zien dat dit verhaal haar aan het hart gaat. “Dat zette me met een hele grote klap terug in de realiteit. Wij kunnen ons niet voorstellen wat deze mensen in hun land hebben meegemaakt. Wij moeten niet invullen en denken voor een ander. Wij moeten luisteren. Inmiddels heeft deze man een baan gevonden en gaat het veel beter met zijn gezin.”

Kees vult aan: “Je hoort al die ellendige verhalen wel eens op tv: hoe vluchtelingen met een klein bootje hier terecht zijn gekomen. Die mensen komen hier. Die verhalen horen wij hier. En tsja, die verhalen zijn vaak best emotioneel. Het is zo mooi om te zien hoe deze mensen toch uit de put komen en hier een bestaan op kunnen bouwen.”

Toekomst opbouwen
“Weet je wat het is? Zij geven ons meer dan wij hen geven. Daarom doen wij wat we doen”, zegt Wil met tranen in haar ogen. “We hebben in al die jaren kennisgemaakt met verschillende culturen en denkwijzen en onszelf verrijkt met inzicht in mensen. Ook worden we uitgenodigd op bruiloften en Suikerfeesten. Zo bouw je echt een band met elkaar op.” Kees voegt daaraan toe: “Het is zo mooi om te zien dat mensen met een verschrikkelijk verleden hier een toekomst op kunnen bouwen. Daar doen we het voor.”

Kees en Wil zijn Smaakmakers van Breda. Smaakmakers geven kleur en smaak aan de stad en dragen ieder op hun eigen manier bij aan het unieke karakter van Breda.

Kees en Wil tonen moed en gaan voor mensen door het vuur, maar zijn tegelijkertijd een luisterend oor voor iedereen. Als tijm is hun blik op zaken helder. Zij steken hun hoofden boven de maaivelden uit en durven te doen wat niemand anders doet.

Andere Smaakmakers

Tijn Kapteijns

Festivaldirecteur van o.a. Ploegendienst Festival en oprichter Kairos

klein3.jpg

"Ik laat Breda dansen van plezier."

Tijn Kapteijns
Festivaldirecteur van o.a. Ploegendienst Festival en oprichter Kairos

Bekijk smaakmaker

Jibril Qorane

Sociaal Ondernemer & Oprichter van Bijles = Kennis

Smaakmaker_Jibril_aangepast_website_4.jpg

"Geef zonder iets terug te verwachten."

Jibril Qorane
Sociaal Ondernemer en Oprichter van Bijles = Kennis

Bekijk smaakmaker

Leo van Lieshout

Oprichter Breda Barst, muzikant en projectmanager bij Nieuwe Veste

4x5_portret3.jpg

"Ik breng Breda muzikale energie."

Leo van Lieshout
Oprichter Breda Barst, muzikant en projectmanager bij Nieuwe Veste

Bekijk smaakmaker

Justin Goetzee

Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Justin_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Het zou zo mooi zijn als mensen uit hun bubbel stappen en meer begrip voor elkaar tonen.”

Justin Goetzee
Directeur Betrokken Ondernemers Breda en verbinder

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen