JOEP.jpg

Met Breda Jazz Festival bewezen mijn vrienden en ik dat jazz niet ‘dood’ is


Joep Peeters
Medeoprichter Breda Jazz Festival

Sluiten

Joep Peeters (71) komt uit een ‘oude’, muzikale, onderwijzende familie. Muziek én onderwijs werden hem thuis met de paplepel ingegoten. Dat zorgde ervoor dat Joep aan de slag ging als musicus, componist, tekstdichter, arrangeur, bandleider, CDproducer én leraar Frans. Daarnaast is Joep medeoprichter van het Breda Jazzfestival. Kortom, een man met een verhaal. Joep: “In de jaren zestig zeiden ze: ‘Jazz is dood’. Met het Breda Jazz Festival wilden mijn vrienden en ik het tegendeel bewijzen. Dat lijkt aardig gelukt te zijn.”

Met vijf oudere broers en een oudere zus is Joep de jongste van zijn ‘oude’ familie. Joep: “In mijn familie zitten ‘ooggetuigen’. Mijn vader is van 1895. Hij weet alles van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en maakte zelfs de eerste blokletters mee! Ongelofelijk hè. Mijn hele familie zat in het onderwijs. Dus ook ik. Zo ben ik 37 jaar leraar Frans geweest. Maar naast onderwijzen, heeft mijn familie nog een grotere passie: muziek maken. Met twee Beiaardiers en tientallen muziekliefhebbers in de familie, is muziek mij met de paplepel ingegoten.”

Beatle kind
Joep: “Mijn vader was van de opera, in de jaren dertig. Mijn oudste broer was van 1927 en wist alles van semi-klassiek. Broer Kees had een prachtige operettestem. Broer Toon wist alles van jazz. Broer Ad was van de Franse chanson. Mijn zus zong alles uit de jaren vijftig. En ik, ik was een Beatle kind.”

Jazz is (niet!) dood
Op een dag in de jaren zestig, hoorde Joep op tv: ‘Jazz is dood’. Een zin die hij nooit meer vergeet: “Een aantal mensen, waaronder ik, vonden dit absoluut niet waar! Uit protest richtten wij een Jazz Club op. Binnen twee jaar werd dit de grootste Jazz Club van héél Nederland. Leuk voor een tijdje, maar wij wilden meer. We bedachten: het Breda Jazz Festival.”

Muziek voor iedereen!
Volgens Joep was het Breda Jazz Festival eigenlijk een excuus om andere mensen te laten betalen voor de muziek die Joep en zijn vrienden leuk vonden. Joep: “We dachten, dan laten we iedereen betalen en gaan wij lekker op de eerste rij zitten. Nou, dat pakte iets anders uit. Het Breda Jazz Festival is er nu voor iedereen. Wij brengen die muziek waarbij je je voeten niet stil kunt houden.”

Bredaas talent
Volgend jaar vindt alweer de vijftigste editie van het festival plaats. Joep: “Wij zeggen altijd, het volgende festival wordt de beste van de reeks. Dus dat belooft wat! Ik hoop op nog meer Bredase musici. Alle goede muziek en cultuur begint immers altijd in je eigen woonplaats. Dus bij dezen mijn uitnodiging, doe jij mee?”

Andere Smaakmakers

Erna Smeekens

Initiatiefnemer Stichting Tientjes en coöperatie De Vrije Uitloop

Smaakmakers_campagnephotography_web-26.jpg

"Breda heeft echt de primeur. De eerste sociale coöperatie startte hier"

Erna Smeekens
Initiatiefnemer Stichting Tientjes en cooperatie De Vrije Uitloop

Bekijk smaakmaker

Willem Hoogkamer

Voorzitter SSKB

WillemHoogkamerfoto.jpg

“Ik heb gewoon een hart voor kinderen”

Willem Hoogkamer
Voorzitter SSKB

Bekijk smaakmaker

Ahmad Sherih

Oprichter van Hello Breda en eigenaar van ASH Consult

Smaakmakers_campagnephotography_web-14.jpg

"Beste nieuwkomer: Durf actief te zijn!"

Ahmad Sherih
Oprichter van Hello Breda en eigenaar van ASH Consult

Bekijk smaakmaker

Noëlle Kuypers

Festivalcoördinator Breda Barst

NOELLE.jpg

Als ik om me heen kijk, denk ik: er zijn gewoon 30.000 mensen op m’n feestje!

Noelle Kuypers
Festivalcoordinator Breda Barst

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen