bredase_smaakmakers_10101816018.jpg

"Spreken is zilver, integreren is goud"


Dianne Kikstra
Coördinator Welkomsttaal en de Taalvriend

Sluiten

“Ik ken de situatie in azielzoekerscentra (azc’s) wel. Ik ben er zelf geweest. Ik werkte op scholen (ISK’s) waarvan sommige leerlingen er zaten. Ik kwam er wel eens om met ouders te praten of om een leerling na school af te zetten. Ik werd er altijd een beetje triest van. Hele gezinnen zitten vaak op een kamer, er is weinig te doen en de verveling is groot. Toen ik net in Breda kwam wonen, werden er in De Koepel asielzoekers gehuisvest. Ik besloot er een kijkje te nemen en na te gaan of ik een bijdrage kon leveren. Mijn ervaring met taalonderwijs aan anderstaligen kon ik immers mooi inzetten om mensen te helpen. Na gesprekken met de gemeente en het azc zijn we gestart met het project ‘Welkomsttaal’.

“We zijn gestart met vijf deelnemers. Ik had ondertussen een sabbatical opgenomen bij de middelbare school waar ik werkte om me toe te kunnen leggen op dit nieuwe initiatief. Maar al snel waren het er vijfentwintig en toen vijfendertig, vijfenveertig en… Inmiddels geven we jaarlijks meer dan 400 anderstaligen les en ben ik gestopt met lesgeven op de middelbare school. De animo is groot en dat is terecht. Het is zo belangrijk om de taal te leren zodra je in een nieuw land aankomt. Het maakt je zelfredzaam en geeft je zicht op de toekomst. Dat vind ik al heel lang, maar dat zie ik nu ook in Den Haag terug. Ook daar vindt men inmiddels dat nieuwkomers gelijk de taal moeten leren.

Niet alleen mensen die net in Nederland zijn aangekomen maar ook mensen die al langer in Nederland zijn, melden zich inmiddels in de Centrale bibliotheek waar de lessen plaatsvinden. Over de wijze waarop iedereen les krijgt, is Dianne heel uitgesproken. “Wat echt onderscheidend is aan de manier waarop wij anderstaligen lesgeven, is dat we de groepjes klein houden. Heel anders dan bij commerciële taalscholen. Vooraf kijken we naar iemands achtergrond: wat was het beroep, heeft iemand gestudeerd? Ook laten we mensen een klein testje maken. Mensen met hetzelfde niveau plaatsen we bij elkaar. Zo maken ze zich snel de taal eigen, maar het brengt nog iets anders: werken in kleine groepjes schept een band voor het leven. Het is voor nieuwkomers heel bevrijdend, er wordt gelachen en gehuild. Ze durven zich echt te uiten, het voelt veilig in een kleine groep. Zoals voor die man die in een traject zit om vrouw te worden of de asielzoeker die zijn familie over wil laten komen. Daar wordt dan door de hele groep met hen over gesproken. Mannen, vrouwen, christenen, moslims, iedereen leeft met hen mee en stuurt appjes om ze sterkte te wensen.

Dianne werkt inmiddels met tachtig vrijwilligers, waaronder oud-onderwijzers, maar ook advocaten, maatschappelijke werkers en logopedisten. Welkomsttaal is sinds 2017 een heuse stichting met ook een ANBI erkenning (Goede Doelen, red.). Omdat Dianne dagelijks met nieuwkomers werkt, ziet ze waar ze wakker van liggen en wat ze belangrijk vinden.


 

“Zo ontstond het project ‘de Taalvriend’, een initiatief dat ik samen met de GGD ben gestart. We brengen de nieuwkomers in contact met ouderen, een groep die ze in het dagelijks leven niet snel zouden ontmoeten. Ouderen zijn in veel van de landen waar de nieuwkomers vandaan komen immers gerespecteerde burgers. In Nederland voelen veel ouderen zich nutteloos en zijn ze vaak eenzaam. Een ideale match: de nieuwkomers zorgen voor de ouderen, drinken koffie en brengen de taal in de praktijk. De ouderen nemen de tijd voor nieuwkomers en helpen ze beter te integreren. Daarmee leveren ze een zinvolle bijdrage en voelen ze zich weer nuttig. Zo komt het samen. Ons motto is dan ook: Spreken is zilver, integreren is GOUD!”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Steven van Batenburg

Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Steven_Smaakmaker_4x53_1_kopie.jpg

"Ik vind het leuk om te ontdekken wat mensen in beweging brengt en daar de juiste verbinding in te maken."

Steven van Batenburg
Oprichter ViaJou en een geboren verbinder

Bekijk smaakmaker

Roy Meyer

Judoka

BDD_Roy_ingezoomd_website.jpg

"Zonder judo had ik mijn pad nooit teruggevonden"

Roy Meyer
Judoka

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen