bredase_smaakmakers_10101816018.jpg

“Met elkaar praten, ervaringen uitwisselen en samen de taal leren. Dat gunnen we alle nieuwkomers in Breda.”


Dianne Kikstra

Dianne Kikstra is coördinator van Welkomsttaal. In de centrale bibliotheek van Breda laat zij vluchtelingen en anderstaligen kennismaken met de Nederlandse taal en cultuur. Natuurlijk horen daar ook activiteiten bij om Bredanaars te ontmoeten.

“Ik woonde net in Breda toen De Koepel werd ingezet om asielzoekers te huisvesten. De behoefte aan Nederlandse les was daar hoog. Mijn ervaring met taalonderwijs aan anderstaligen kon ik mooi inzetten om mensen te helpen. Na gesprekken met de gemeente en het azc zijn we gestart met het project Welkomsttaal. We startten met 5 deelnemers, maar intussen geven we jaarlijks les aan 300 cursisten. Dat doen we met 80 enthousiaste vrijwillige coaches.

Vluchtelingen en anderstaligen die Nederlands willen leren, kunnen gewoon bij ons binnenlopen. We hebben geen wachtlijst. Bij de eerste kennismaking vragen we naar hun vooropleiding en hobby’s. Zo komt iedereen in een lesgroep terecht die aansluit bij zijn niveau en interesses en dat motiveert mensen. De gekleurde paraplu’s op de foto symboliseren de diversiteit van onze cursisten en de geborgen omgeving waarin zij ook van elkaar leren.

We werken bewust in kleine groepen. Om het netwerk van de cursisten te vergroten, organiseren we workshops en nemen we deel aan activiteiten. Denk aan het Taalcafé, PALM Parkies en de Singelloop. We koken en eten ook met leden van de Rotary en de Lions. Allemaal laagdrempelige manieren om meer mensen te leren kennen en te oefenen met gewone gesprekken in het Nederlands.

Onze locatie had niet beter gekund: we zitten in de centrale bibliotheek aan de Molenstraat. Daar worden de cursisten letterlijk omringd door boeken en taal. Ze hebben ook veel contact met de andere bezoekers. Nederlands leren en integreren is echt niet groots en ingewikkeld – het bestaat uit simpele stapjes. Met elkaar praten, elkaar motiveren en helpen. Dat gunnen we alle nieuwkomers in Breda.”

 

Ga terug naar overzicht

Meer Bredase Smaakmakers op het gebied van

Johan de Koning

bredase_smaakmakers_10101815566.jpg

‘Atletiek brengt wekelijks duizenden Bredanaars op de been.’

Johan de Koning

Bekijk smaakmaker

Jeroen de Bont

bredase_smaakmakers_10101815834.jpg

‘De Bredase gezelligheid maakt mijn werk zo mooi: bij mijn kraam heeft iedereen contact met elkaar.’

Jeroen de Bont

Bekijk smaakmaker

Femke van Brunschot

bredase_smaakmakers_10101815678.jpg

‘Breda is met zijn goede faciliteiten een geweldige stad voor topsporters.’

Femke van Brunschot

Bekijk smaakmaker

Dianne Kikstra

bredase_smaakmakers_10101816018.jpg

“Met elkaar praten, ervaringen uitwisselen en samen de taal leren. Dat gunnen we alle nieuwkomers in Breda.”

Dianne Kikstra

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen