"De hele stad als expositieruimte"
Dennis Elbers
Oprichter Blind Walls Gallery en Graphic Matters
Dennis Elbers zet Breda al 15 jaar op de kaart met culturele initiatieven. Hij studeerde af in 2003 aan St. Joost en besloot -zoals hij het zelf zegt- niet te vertrekken uit Breda en te gaan schilderen in een donker atelier, maar samen met anderen van de academie een Kunstenaars Ontmoet Plaats (KOP) te starten.
“We begonnen met KOP op de Tramsingel. Met een man of zes zochten we naar een plek om groepsexposities te organiseren. Even later gingen we naar het Electron-gebouw. We waren pioniers met een duidelijke missie. Het begon ermee dat we exposities wilden maken over onderwerpen die dichtbij het dagelijks leven staan. En dat allemaal vanuit één plek. Later kwamen we daarvan terug en gingen we met ons werk juist naar buiten. Zo begonnen we in 2007 met het projecteren van animaties op gebouwen in Breda.”
“Het moet een jaar eerder geweest zijn, zo rond 2006, dat ik mijzelf alleen nog maar ging toeleggen op het organiseren van exposities en min of meer afscheid nam van het kunstenaarschap. Een kunstenaar gaat het vooral om het maken en ik zag mijn toegevoegde waarde erin om juist dingen voor het voetlicht te brengen.” En dan begint Dennis met een indrukwekkende lijst van verrassende exposities en festivals. Zo organiseerde hij in 2006 tentoonstelling AEKI (omgedraaid IKEA, red.) waarin ontwerpers en kunstenaars hun producten toonden in de context en routing van het Zweedse meubelbedrijf, compleet met stapelbeddenhotel.
Een van zijn belangrijkste verdiensten is het in 2008 opgerichte Graphic Design Festival. “Dat organiseerden we destijds als commentaar op het Graphic Design Museum dat hier voorheen in Breda was gevestigd. In het museum werd alleen werk van gevestigde namen getoond zoals van Wim Crouwel. Niets op tegen, maar er was geen ruimte voor jong talent, voor een nieuwe generatie.” Inmiddels is het festival van naam veranderd. “We gaan inmiddels al de 7e editie in van Graphic Matters. Sinds 2013 is het een tweejaarlijkse, reizende tentoonstelling geworden. Volgende week ben ik bijvoorbeeld in Griekenland, Oostenrijk en Duitsland. Eerder stond de tentoonstelling in een verlaten warenhuis in Belgrado. Een verrassende plek waar je niet snel kunst en design verwacht.”
“Waar je ook geen kunst verwacht is in de Chasséparking in Breda. Toch maakte Dennis daar in 2014 de 3 sec. gallery. Drie seconden, precies de tijd die je als automobilist had om bij de inrit van die parking de kunst te bewonderen die daar aan de wand hing. “Als je kunst uit de context van een museum haalt, kunnen mensen veel onbevangener kijken.” Dat gaat ook op voor het andere canvas dat Dennis tot zijn beschikking heeft, namelijk de hele stad als expositieruimte. “Ook hier geen museum maar de stad. Met Blind Walls Gallery nodigen we (internationale) kunstenaars uit om een muurschildering te maken. Zo’n schildering heeft altijd een haakje met de plek waar hij wordt geplaatst.” Momenteel zijn er 75 werken te zien. Doel voor Dennis en Blind Wall Gallery is om daar in 2021 100 van te maken. Met de speciale app kun je de route langs de werken lopen en informatie over de schilderingen inzien. “Ach, er verdwijnt er wel eens een door bouwwerkzaamheden, maar tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat we echt werken aan hedendaags cultureel erfgoed.”
Andere Smaakmakers
“Ik brei Breda aan elkaar.”
Maurice Spapens
Kunstenaar en verbinder
"Kunst is voor een stad het cement van de samenleving”
Gerard van den Berg
Vrijwilliger in de kunst- en cultuursector
"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"
Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution
"Ik geef Bredase amateurs een podium."
Marielle Houben
Voormalig voorzitter van Nootwaar en cultureel verbinder
Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!
Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!
Smaakmaker toevoegen