Smaakmakers_campagnephotography_web-18.jpg

"Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn"


Cor Nagtzaam
Voorzitter van de Sportraad Breda

Sluiten

“Als je, zoals ik, vanaf 1969 elk weekend, dus letterlijk ie-de-re zaterdag en zondag, bezig bent met de sport… dan moet je wel mensen in je omgeving hebben die je steunen. Mijn vrouw heeft altijd achter me gestaan, mijn dochter is uiteindelijk zelfs in de sport beland. Bovendien kreeg ik een gouden speld van de KNVBen werd ik Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ik ben een gezegend mens.”

 

En dat is nog maar een greep uit de prijzen die Cor Nagtzaam voor zijn vrijwilligerswerk kreeg. Hij werkte 46 jaar lang als DTP’er bij een drukkerij, maar was ieder weekend te vinden als scheidsrechter op het voetbalveld. “Ja, en daar kwam nog een liefde bij. Mijn dochter startte in 1985 met atletiek. Vanaf dat moment ging ik me ook daar actief mee bezighouden als vrijwilliger. Eerst als scheidsrechter, toen als wedstrijdleider en daarna als starter (degene met het startpistool, red.). Ik werd gegrepen door die sport. Voetbal is mooi, maar daar strijd je altijd tegen een ander, tegen de tegenpartij. Bij atletiek strijd je tegen jezelf. Atleten zijn altijd in de weer om hun eigen prestaties te verbeteren. Dat vind ik prachtig.”

 

Niet alleen was Cor zelf scheidsrechter, ook heeft hij zo’n 800 voetbalscheidsrechters opgeleid. Vanaf 1975 tot 2013 was hij immers docent arbitrage bij de KNVB. Zijn grote ervaring en lange staat van dienst in de sport, zet hij nu op een andere wijze in. “Ja, als voorzitter van de Sportraad Breda. Als raad kunnen wij het college van burgemeester en wethouders rechtstreeks adviseren, gevraagd of ongevraagd. We delen onze zorg met hen. Bijvoorbeeld over het feit dat er in Breda-Noord geen voetbalclub meer is. Waar we het ook met het college over hebben, is over het bewegingsonderwijs op scholen. Wij maken ons echt druk over het feit dat een uurtje gym op school niet eens meer de standaard is! Terwijl wij juist pleiten voor minimaal 2 uur bewegen per week.”

 

“Waarom sporten zo belangrijk is? Sporten zorgt voor sociale cohesie. Het feit dat er geen voetbalclub meer is in Breda-Noord is niet goed voor zo’n wijk. Er is minder binding, mensen ontmoeten elkaar minder snel. Ten tweede houdt sport je fit en gezond. Je voelt je gewoon beter in je vel zitten wanneer je beweegt. In Breda valt er gelukkig heel veel te sporten. Wij zijn echt een stad van de breedtesport. Het aanbod is groot. En dat past ook bij deze tijd. Vroeger hadden mensen vaak maar één hobby. Nu zie je dat mensen én kaarten én wandelen én nog iets doen met de racefiets. Dat is een positieve ontwikkeling maar dan moet er ook iets te kiezen zijn. En dat kan in Breda”

“Cor’s grootste wens is dat het heel vanzelfsprekend is dat alle inwoners van Breda bewegen. Dat sport voor iedereen toegankelijk is: of je nu een klein budget hebt of fysiek beperkt bent. Zijn grootste concrete doel voor de komende jaren is het neerzetten van Talentencentrum Breda, hét regionale topsportcentrum. “Kijk, de ene scholier is de andere niet. De ene is misschien net iets talentvoller op het gebied van sport. Dat moet je koesteren, maar ook ‘iets omheen bouwen’. Bij het talentencentrum kunnen wij talenten de juiste opleiding en zorg bieden zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot echte Brabantse topsporters. Hoe mooi is dat!”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Bredase Kruidenmix

Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

FMO_8211_-_foto_website_en_persbericht.jpg

Maak een smaakvol gerecht met de Bredase kruidenmix en win een dinerbon!

Bredase Kruidenmix
Maak je eigen recept en maak kans op een dinerbon!

Bekijk smaakmaker

Mattijs van Dalen

Oprichter Green Revolution

BDD_mattijs_ingezoomd_website.jpg

"Als je klein begint, krijg je steeds meer mensen mee"

Mattijs van Dalen
Oprichter Green Revolution

Bekijk smaakmaker

Kees Zwager en Wil de Ruiter

Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

BDD_KeesenWil_ingezoomd_website.jpg

"Wij willen iedereen helpen die bij ons binnenloopt"

Kees Zwager en Wil de Ruiter
Oprichters Wijkservicepunt De Buurtsalon

Bekijk smaakmaker

Rene Oomen

Radio- en documentairemaker

BDD_jeroen_ingezoomd_website.jpg

"Ik wil kunst en cultuur in Breda de aandacht geven die het verdient"

Rene Oomen
Radio- en documentairemaker

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen