Smaakmakers_campagnephotography_web-11.jpg

"Ik houd van mensen verbinden, maar dan wel met humor"


Chris Roelants
Verzorgende IG bij stichting Elisabeth

Sluiten

45 jaar werkt de nu 63-jarige Chris Roelants al als ziekenverzorger voor stichting Elisabeth. Maar Chris doet meer. En dat doet hij allemaal in zijn eigen tijd.  Want doe je een beroep op hem dan is de kans groot dat hij ja zegt. “Je mag het tegenwoordig geloof ik niet meer zeggen, maar ik doe het toch. Ik ben gewoon een mensen-mens. Ik houd van mensen verbinden, maar dan wel met humor.”

 

Chris is voor vele Bredanaars een bekende verschijning. Zo doet hij altijd ludiek verslag van de carnavalsintocht op Baronie TV. Ook veel bewoners van zorginstellingen in de stad kennen hem. Zeven dagen per week, 24 uur per dag, maakt hij zich sterk voor Elisabeth TV. Wat veertig jaar geleden begon met wat kleine items en het ‘discohoekje van Chris’,  is inmiddels een serieus te nemen organisatie. Vijftien medewerkers verzorgen dagelijks reportages en interviews. “Had ik al gezegd dat we ook een YouTube-kanaal en Facebook-pagina hebben?” Chris is een bezig baasje…

 

“Wat mij vooral drijft, is dat heel veel mensen niet weten wat er in de gezondheidszorg speelt. De gezondheidszorg is voor sommigen een doolhof en ik help Bredanaars de weg te vinden, vooral door zorgonderwerpen in jip-en-janneketaal uit te leggen. Zo had mijn buurvrouw laatst mantelzorg nodig. Via de WMO kun je dan huishoudelijke hulp krijgen. Ik had een e-mail voor haar gestuurd. Vier weken later kwam er iemand bij haar langs. Ze moest allerlei papieren en formulieren tekenen, maar het ging gewoon te snel voor haar. Ik wou dat ik bij die afspraak was geweest, want we moeten als zorgverleners en instanties gewoon veel meer luisteren en tijd nemen voor mensen. Ook moeten we het eenvoudiger maken. Ik bedoel: als je nu je heup breekt, heb je pech. Daar had je dan vier weken geleden hulp voor moeten aanvragen”

 

Chris is kritisch op de zorgsector. Zo maakt hij zich zorgen over het hoge ziekteverzuim onder personeel en dat er te weinig handen aan het bed zijn. Maar Chris houdt een goed gemoed en lijkt 48 uur in een dag te kunnen proppen. Tussen de bedrijven door (naast zijn 32-urige werkweek) vertegenwoordigt hij Stichting Elisabeth en zorghotel Merlinde ook bij het grote wijkoverleg waar instanties als de GGZ, GGD, politie en thuiszorg samenkomen. “Er komt van alles ter sprake zoals de problematiek rondom eenzame of verwarde mensen in de wijk.” En of het allemaal nog niet genoeg is, is hij sinds vorige week voorzitter van ‘Stichting de Nieuwe Meidoorn’.

“Ik woon al 20 jaar tegenover het gemeenschapshuis, maar had er voorheen nooit een voet binnen gezet.” Vijf jaar geleden werd Chris benaderd voor een presentatieklus door B-in motion, een organisatie die buurtparticipatieprojecten ontwikkelt, en begon hij zich verder te verdiepen in zijn wijk en zijn buurtgenoten. “Weet je, de Nieuwe Meidoorn ligt midden in wijk Tuinzigt. De bewoners van Tuinzigt staan bekend als mensen met een grote bek, maar met een klein hartje. Ik wil er, samen met de vrijwilligers van de Nieuwe Meidoorn, voor hen zijn. Mijn grootste wens is dat het de huiskamer van Tuinzigt wordt. Dat je er lekker kunt koffiedrinken en bij elkaar kunt komen. Dat zou zo goed zijn voor de wijk.”

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Elisah Pals

Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

ELISAH_Smaakmaker_4x52.jpg

"Als we oefenen om tevreden te zijn met wat we hebben, zou de maatschappij er anders uitzien."

Elisah Pals
Oprichter Zero Waste Nederland en Bredase Klimaatburgemeester

Bekijk smaakmaker

Yassine Ikouaa

Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Yassine_Smaakmaker_4x53_kopie.jpg

“Ik zie regelmatig dat jongeren vastlopen en wil hen graag meegeven dat er genoeg mogelijkheden zijn in het leven.”

Yassine Ikouaa
Oprichter van Kickfit, Souk Tajine en Waterbike

Bekijk smaakmaker

Pien Rosmalen

Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Pien_ingezoomd-website.jpg

"Ik word gelukkig als mensen met minder kansen hun talent ontdekken"

Pien Rosmalen
Zelfstandig journalist, presentator en communicatieadviseur

Bekijk smaakmaker

Niels de Beer

Sociaal Ondernemer bij One Big Smile & Stichting NAC Maatschappelijk

Niels_Smaakmaker_4x53.jpg

“Impact maken begint bij het in contact komen met mensen en elkaar leren begrijpen.”

Niels de Beer
Sociaal Ondernemer bij One Big Smile en Stichting NAC Maatschappelijk

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen