bredase_smaakmakers_10101815434.jpg

"Duurzaam sociaal contact tussen Nederlanders en vluchtelingen is ons doel"


Anne en Hannah
Initiatiefnemers Stichting Buddy to Buddy Breda

Sluiten

"Drie jaar geleden ontmoetten Anne en ik drie broers uit Ethiopië. Wekelijks deden we leuke, alledaagse dingen. Uit onze gesprekken bleek dat we veel met elkaar gemeen hadden. Er was zoveel herkenning! Het maakt maar weer eens duidelijk dat wanneer je je openstelt je niet ver van elkaar verwijderd bent, ook al ben je in een totaal andere omgeving opgegroeid.”

 

Anne en Hannah waren zeker niet van plan om een stichting te starten toen ze zich tijdens hun studie Social Work bij Avans vastbeten in het vluchtelingenvraagstuk. Hannah: “Eerlijk gezegd wisten we niet eens wat dat inhoudt, een stichting.” Maar inmiddels zijn de twee afgestudeerd en zijn ze dagelijks in de weer voor Buddy to Buddy Breda. Hannah: “Gedurende onze studie verdiepten we ons een half jaar in het vluchtelingenvraagstuk. Het was 2015, de kranten stonden er vol mee. We zagen dat Amsterdam, Nijmegen en Tilburg zich klaarmaakten voor nieuwkomers en vroegen ons af: Wat gaat Breda eigenlijk doen? We stapten op de fiets en gingen langs bij allerlei maatschappelijke organisaties om daarop een antwoord te krijgen, zoals VluchtelingenWerk en Stichting Buurtsalon. Ook gingen we natuurlijk naar de plek waar de nieuwkomers werden opgevangen: de oude Koepelgevangenis.”

 

Anne: “Wat die zoektocht opleverde? Breda was functioneel klaar voor vluchtelingen. Maar vluchtelingen vertelden ons dat ze vooral ook behoefte hebben aan aansluiting, erbij horen, aan alledaagse contacten.” Aan het einde van hun zoektocht gaven Anne en Hannah een picknick voor zo’n honderd mensen die hadden bijgedragen aan het onderzoek: van vluchtelingen tot professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties. “Die middag werden we, door de gesprekken die we met iedereen hadden, wederom bevestigd dat we op het goede spoor zaten. Toen wisten we zeker dat we iets wilden doen met ontmoetingen tussen Nederlanders en vluchtelingen. We zagen de impact ervan.”


Anne: “En toen gebeurde er iets heel moois. Een huisgenoot wees ons op Buddy to Buddy in Zutphen. Hannah en ik zochten de website op. Het Eureka-moment: dit is wat wij willen voor Breda! Vlak daarna startten we met onze eerste pilot. Duurzaam sociaal contact tussen Nederlanders en vluchtelingen is ons doel. Concreet bieden wij mensen ‘een buddyschap’ aan van vier maanden. We koppelen Nederlanders en vluchtelingen op grond van iets gemeenschappelijks, bijvoorbeeld een hobby of opleiding. We vragen hen om op een laagdrempelige manier gezellige dingen met elkaar te gaan doen."
 

"Denk aan koffie drinken of sporten. We begonnen in februari 2017 met 22 koppels. Tot nu toe hebben we 375 koppels, dus 750 buddy’s, met elkaar in contact gebracht. Hannah: “We zijn inmiddels afgestudeerd. Samen met vaste vrijwilligers regelen we van alles voor de stichting, dus de fondsen, de contacten met de gemeente, de verschillende activiteiten. Onze energie en ons idealisme brachten ons hier. Mensen gunden het ons ook: ze werden geraakt door onze bevlogenheid. En weet je, bovenal geloven we dat we heel veel te danken hebben aan onze eigen vriendschap. We zijn elkaars beste buddy!

Bekijk video

Andere Smaakmakers

Mick Zweedijk

Nederlands kampioen Motortrail

Smaakmakers_campagnephotography_web-10.jpg

"Ik wil graag anderen overtuigen om lekker te gaan sporten"

Mick Zweedijk
Nederlands kampioen Motortrail

Bekijk smaakmaker

Harry van der Avoort

Oprichter Stichting BAS

Smaakmakers_campagnephotography_web_1.jpg

"Ik zoek het nooit op, het komt gewoon op mijn pad"

Harry van der Avoort
Oprichter Stichting BAS

Bekijk smaakmaker

Lianne Knobel

Accountmanager Nieuwe Veste

Smaakmakers_campagnephotography_web-5.jpg

"Het maakt me trots dat laaggeletterdheid nu echt op de agenda staat."

Lianne Knobel
Accountmanager Nieuwe Veste

Bekijk smaakmaker

Jules Vereecken

Liefhebber en professional in de sport

Smaakmakers_campagnephotography_web-22.jpg

"Zet Bredase hogescholen in bij de organisatie van sportevenementen"

Jules Vereecken
Liefhebber en professional in de sport

Bekijk smaakmaker

Voeg jouw eigen Bredase Smaakmaker toe!

Ken jij (of ben jij) een Bredanaar met een bijzonder verhaal? Vertel het ons!

Smaakmaker toevoegen